Глад за хай-тек кадри идва в Европа

Ако не подобри образованието си в близко бъдеще, Европа я чака глад за кадри във високотехнологичните отрасли. Няма да помогне дори привличането на имигранти от развиващите се страни, сочи ново изследване на Европейската комисия.
Все повече тийнейджъри изпитват трудности при четене и писане, установява изследването. Всеки четвърти ученик в Европа има проблем с грамотността. За сравнение, през 2000-та година, една пета от учениците са били квалифицирани като недостатъчно грамотни.
Най-тревожно е състоянието на момчетата до 15 години, където броят на “проблемните” се е увеличил с над 30%, докато при момичетата този показател е 17,6%.
Изследването определя като най-тежка ситуацията в Румъния и България, където, според експертите, проблеми с четенето и разбирането на текст имат 52,4% от петнайсетгодишните ученици. След нас по неграмотност са гърците с 27,7% от тийнейджърите. На дъното на списъка са и държави като Италия и Испания, където лошо четат съответно 26,4 и 25,7% от учениците.
В Малта и Португалия пък младежите се отказват да учат след средното образование три пъти по-често, отколкото е средният показател за Европа.
Най-грамотни са финландските деца. Само 4,3% от тях са показали незадоволителни резултати по време на тестовете. На второ място се нареждат ирландските ученици (12,1%), следвани от естонските (13,6%).
Ако нивото на неграмотност сред учениците се запази, то през 2015–2020 година Европа ще изпита остър глад от кадри във високотехнологичните области. Ето защо от ЕК планират разработка на стратегия, която да обърне негативния тренд. На правителствата вече е препоръчано да въведат нива на задължително висше образование.

Коментар