Visa добави токенизация за облачни разплащания

До 2020 г. един на всеки 5 потребители ежедневно ще заплаща своите покупки посредством смартфон

До 2020 г. един на всеки 5 потребители ежедневно ще заплаща своите покупки посредством смартфон

Visa Европа разширява услугата токенизация за базирани в облака разплащания. По този начин компанията усъвършенства платежните си решения, които функционират на принципа на съхраняване на поверителна информация на мобилно устройство.

Токенизацията дава възможност на потребителите лесно да свържат своята разплащателна карта към дигитални платежни услуги, да управляват и поддържат сигурността на своите данни, когато пазаруват онлайн или във физически търговски обекти.

Разширяването на услугата токенизация позволява повече играчи в платежната екосистема да оперират съвместно – от финансови институции до технологични партньори, като всички те използват единна платформа, предоставяна от Visa. Това им дава възможност да развиват нови и да подобряват съществуващи дигитални продукти.

„Предвиждаме, че до 2020 г. един на всеки 5 потребители ежедневно ще заплаща своите покупки посредством смартфон, а разплащанията чрез мобилен телефон или таблет ще съставляват повече от 50% от трансакциите на Visa Европа”, заяви Сандра Алзета, изпълнителен директор „Продуктово развитие” в компанията.

Съдейки по безконтактната технология като ранен индикатор, чиято употреба се удвои, а размерът на изхарчените с нея средства – стана тройно по-голям, прогнозата може дори да се окаже консервативна, допълни Алзета.

Проучване на Visa Европа от 2015 г. установява, че 62% от анкетираните са обезпокоени за сигурността на своите данни, когато осъществяват мобилни и дигитални разплащания. Експерти по сигурността потвърждават, че токенизацията е „най-доброто налично решение за повишаване безопасността на картовите данни без да се засяга удобството на потребителите”.

Токенизацията позволява съхраняване на чувствителни данни на устройство, като ги „обезценява” и ги прави безполезни в случай, че попаднат при недобросъвестни лица. Тя гарантира сигурността на картовата информация на потребителите, без значение как те извършват разплащания, като я заменя със серия от номера – токени. По този начин личните данни на потребителите не биват разкривани. При извършване на разплащане посредством услугата, транзакцията се оторизира с токен вместо с данните на картодържателя.

Тъй като много на брой токени могат да бъдат генерирани за една разплащателна карта, токенизацията дава възможност на финансовите институции гъвкаво да контролират и управляват платежната среда, в която даден токен се използва, и по този начин да предлагат на картодържателите нови методи за разплащане. Например, токен, настроен само за даден мобилен телефон или приложение, не може да бъде засечен от друго устройство и използван за осъществяване на онлайн разплащане от него.

За потребителите има още едно допълнително удобство – ако устройството бъде изгубено или откраднато, токенът може бързо да бъде блокиран от банката на картодържателя, без да се налага блокиране на Visa картата, свързана с него. По същия начин, ако картата бъде изгубена или открадната, потребителят ще може все още да използва своя телефон, поддържащ услугата токенизация, до издаването на нова карта.

Коментар