Първи стъпки в разработване на 3D виртуална реалност

Наблюдаването, движението, разхождането във виртуалната реалност би могло да бъде колкото невероятно и страхотно, толкова и дезориентиращо или дори ужасяващо

Наблюдаването, движението, разхождането във виртуалната реалност би могло да бъде колкото невероятно и страхотно, толкова и дезориентиращо или дори ужасяващо

3D-то е новото нормално, новият начин за възприемане на нереалния свят. Или по-скоро – вече почти реалния. Преди години всички се вълнуваха от появата на първите 3D киносалони у нас, докато постепенно те се превърнаха в нещо обикновено в кино забавлението.

Рядкост е днес (може би малко преувеличено, но все пак) да попаднете на филм с единствена версия в 2D. Особено ако става въпрос за анимация. Но вероятно скоро 3D виртуалната реалност и друга актуална технология – 3D принтирането ще ни се струват нещо напълно нормално, както се случи и с киното. А тогава на дневен ред ще се появи нещо още по-смайващо и технологично.

Сигурното тук е, че цялата тази технологична и в частност 3D индустрия е изключително доходоносна и завладяваща. Ако искате да станете част от нея, следва да направите първите стъпки в света на виртуалната реалност (VR). Бихте могли да изгледате и видеото от семинара „Добавена реалност – бъдещето на потребителското изживяване” на СофтУни, за да разберете какво представлява добавената реалност и с какво тя се отличава от виртуалната.

1. Започнете просто

Не се опитвайте да създавате цели светове още от стартовата линия. Всяко начало е бавно и постепенно. Съсредоточете се върху единична фигура, която да оформите до съвършенство, а след това преминете към по-сложни конструкции.

2. Фокусирайте се върху качеството, а не върху количеството

Виртуалната реалност не е средство за изработване на игрални филми. Разполагате с кратък времеви интервал, за да разкажете историята си, да обясните концепцията си. Прекалено многото елементи биха могли да разконцентрират и утежнят сюжета, но прецизността и изяществото на малкото биха ви откроили.

3. Покажете, че разбирате визуалния език

Виртуалната реалност ангажира много от сетивата ни, но най-голям е акцентът върху нашето зрение. Така че ако се научите да работите правилно с цветовете и композицията, ще сте постигнали най-важното.

4. Разберете 3D пространството

Наблюдаването, движението, разхождането във виртуалната реалност би могло да бъде колкото невероятно и страхотно, толкова и дезориентиращо или дори ужасяващо. Добрият специалист в областта трябва да разбира това и да се старае да избягва всяко нещо, което би могло да навреди на виртуалното изживяване на потребителите.

5. Тествайте!

VR правилата все още не са дефинирани и установени. Така че изпробвайте нови неща, проверявайте кое работи и кое не, оставете следа в разказването на VR истории. Бъдете гъвкави, не се отказвайте лесно и бъдете готови да започнете отначало.

6. Оценявайте различните технологии

Виртуалната реалност комбинира елементи от филми, игри, потребителски интерфейс, аудио дизайн и др. Не е необходимо да сте експерти във всички от тях, но ако успеете да разберете тяхната същност и конкретно какво включват, това би се отразило благотворно на работата ви.

7. Създайте инструменти

Виртуалната реалност е нова и в процес на развитие. Все още има множество интерфейси, софтуерни комплекти за разработчици и плъгини, които предстои да бъдат създадени. Страхотното съдържание няма как да бъде осъществено без тяхното съществуване. Така че ако това се окаже страстта ви, създавайте инструменти на воля.

8. Мислете за потребителите

Открийте кое е това, което прави едно изживяване завладяващо – било то игра, филм, театър – и се замислете как да го предадете във виртуалната реалност. Кое би било лесно или пък трудно, кое би се оказало правилно и кое грешно? Кое вече съществува в технологичния свят, кое е разработено, кое не? И сега вече мислите като VR разработчик!

9. Изследвайте съществуващото

Съществуват хиляди статии, видеа, демонстрации, събития, изследвания и онлайн публикувани VR проекти. Четете, гледайте, опитвайте и черпете вдъхновение за собствената си работа.

10. Учете се от експертите

Виртуалната реалност е нова дисциплина и нещата все още се доизглаждат и променят непрекъснато. Така че следете какво правят експертите, учете се от грешките и успехите им. Направете така, че следващото поколение VR специалисти да се учи от вас!

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментари по темата: „Първи стъпки в разработване на 3D виртуална реалност”

добавете коментар...

  1. Гелето

    На-бързия начин да си скапеш очите е да гледаш предмет, който излъчва светлина от 5-10см. Справка – всеки очен лекар.

Коментар