Даймлер заменя част от роботите с хора

Хората се справят по-добре от роботите при сглобяване на Mercedes-Benz S с индивидуални особености

Хората се справят по-добре от роботите при сглобяване на Mercedes-Benz S с индивидуални особености

Прогнозите сочат, че след 20 години роботите ще изместят хората в половината професии. В много отношения автоматизираните машини се справят по-добре от човека, но в някои дейности хората нямат алтернатива.

Сложните операции в заводите на немския автомобилен гигант Даймлер се оказват непосилни за роботите. Ето защо компанията започва да заменя роботите с хора, в частност за дейности, свързани със загряването и охлаждането на стъклата в Mercedes-Benz S класа.

„Роботите не могат да се справят със степента на индивидуализация и множеството варианти, които имаме днес”, коментира пред Блумбърг шефът на производството на Mercedes Маркус Шефер. „Ние пестим пари и гарантираме нашето бъдеще чрез използване на повече хора”, допълва той.

Замяната на роботи с хора в завода на Даймлер в Зинделфинген не е тенденция. Машините се справят отлично с изпълнението на повтарящи се еднообразни операции, като например заваряване, боядисване и монтаж на двигателя.

Но бързата адаптация от сглобяването на един автомобил със специални опции към друг с индивидуални особености остава привилегия за хората – при подобни дейности човекът има значително предимство спрямо роботите.

Коментар