Милиони ще загубят работата си заради технологиите

Над 7 млн. души ще загубят работата си до 5 години заради технологиите, сочат проучване

Над 7 млн. души ще загубят работата си до 5 години заради технологиите, сочат проучвания

60% от най-търсените професии през следващите 10 години все още не съществуват, сочат проучвания. До края на десетилетието роботите ще изземат работните места, които изискват рутинни, чиновнически умения, както и обработване на големи количества данни, според изследването „The Future of Jobs”, представено наскоро в Давос.

„Над 7 милиона души ще загубят работата си вследствие на развитието на технологиите”, коментира Гергана Раковска, консултант по въпросите на образованието към МОН и лектор на конференцията DigitalKidZ, която ще се проведе през март в София с идеята да помогне за подготовката на децата за предизвикателствата на пазара на труда.

Генетиката, изкуственият интелект, роботиката, нанотехнологиите, триизмерният печат и биотехнологиите са само част от областите, които ще претърпят огромно развитие и ще положат основите на една революция,  каквато не сме виждали, допълни Раковска. По нейните думи, промените ще засегнат по-силно жените, тъй като по-малък брой от тях се реализират в STEM областите – наука, технологии, инженерство и математика.

България ще бъде една от държавите в Европа, които са най-застрашени от демографските тенденции в STEM, поради застаряващото население и високата възраст на по-голяма част от преподавателите в образователната система. Тази тенденция, съчетана с високия процент на емиграция на високо образованите млади учени и експерти, предвещава криза на пазара на труда.

„У нас едва една четвърт от студентите се обучават в STEM, а близо половината учат администрация и управление и икономика”, коментира Раковска. „Професионални или социални умения – кои са по-важни за личностното развитие на децата днес” е темата на нейната презентация на DigitalKidZ.

Коментари по темата: „Милиони ще загубят работата си заради технологиите”

добавете коментар...

  1. :o)

    Забелязвам че никое световно правителство или глобална компания не обещава просперитет на хората, нито работни места, нито някаква положителна промяна.

    Говори се само за разходи и тяхното съкращаване.
    И маймуни ще назначат, само да им е по-евтино…

  2. aaa

    Преди 100 години ги е било страх от тракторите ,да и сега след 100 години всички живеят в градовете. Няма да свърши света, но няма да е същия. Да се надяваме, че ще е по-добре за всички. Единствения проблем според мен е, че всичко се случва с много големи темпове и ако продължава така един човек ще трябва да смени някоко професии в един живот, ако иска да е добре заплатен през цялото време.

  3. Иван

    7 милиона на фона на поне 5 милиарда работещи към въпросната година не е никак много… Или бъркам?

  4. Емко

    В статията не се казва, че загубвайки работата си, ще останат безработни. Тези хора ще намерят друга реализация, но ще трябва да се преквалифицират.

  5. Anonymous

    Преди 100 години всички тогавашни “умове” са пищяли как автоматизацията на селското стопанство – трактори, комбайни и прочее – ще остави без поминък населението, 90% от което се е издържало с производство на земеделска продукция.

    Големите икономисти до средата на 20-ти век са обещавали 20-часова работна седмица. Ай с’я кажете що не стана?

    Йордане, за съжаление, все ще намерят как да ни муфтят и юркат. Работният ден ще остане 8+ часа, и приходите пак едвам ще покриват “потребителската кошница”.

  6. Йордан

    Тамън ще имат повече време за хоби, за спорт, за приятели и за децата си, за нещата, които обичат.

Коментар