Raspberry Pi 3 – едноплатков компютър за 35 долара

Raspberry Pi 3 разчита на SoC с 64-битов процесор, който включва четири ядра ARM Cortex-A53

Raspberry Pi 3 разчита на SoC с 64-битов процесор, който включва четири ядра ARM Cortex-A53

Едноплатковият компютър Raspberry Pi, който се появи за първи път на пазара през февруари 2012 г., се сдоби с нова версия. Raspberry Pi Foundation пусна в продажба следващото поколение Pi 3, коeто запазва досегашните размери на компютъра, но предлага редица подобрения.

Raspberry Pi 3 стъпва на едночипова система Broadcom BCM2837 с 64-битов процесор, който включва четири ядра ARM Cortex-A53 на тактова честота 1,2 GHz и графика VideoCore IV.

Чипът осигурява с 50-60% по-висока производителност спрямо Raspberry Pi 2 и превъзхожда почти 10 пъти Raspberry Pi – и в двата предишни модела процесорите бяха 32-битови. При това обемът на оперативната памет остава само 1 GB.

В допълнение, Pi 3 за първи път получава поддръжка на безжични мрежи Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 4.1, благодарение на чипа BCM43438. По-рано Raspberry Pi поддържаше само Ethernet, но можеше да работи и безжично чрез допълнителен външен модул, който заемаше единствения порт USB.

Новият модел има четири порта USB 2.0, стандартен аудиоизход 3,5-мм, HDMI и интерфейси за свързване на дисплей (DSI) и камера (CSI). Платката се захранва от 5-волтов адаптер с интерфейс Micro-USB, който обаче не е включен в комплекта. Разработчикът препоръчва използване на ток 2,5 А, за да могат към USB портовете да се включат по-мощни устройства.

Подобренията в едноплатковия компютър не са се отразили на цената на устройството. Raspberry Pi 3 струва 35 долара, подобно на своя предшественик, който също остава в продажба, става ясно от сайта на разработчика.

Коментар