Slack се прицелва в трона на Skype

Месинджърът Slack добавя функционалности, които застрашават корпоративните позиции на Skype

Месинджърът Slack добавя функционалности, които застрашават корпоративните позиции на Skype

Корпоративният месинджър Slack скоро ще се сдобие с поддръжка на гласови и видеоразговори, съобщи едноименният разработчик на пресконференция в Сан Франциско. Тестовете на новите функционалности ще започнат в най-близко време.

Slack ще пусне първо гласови разговори за РС, след това за други устройства и накрая ще въведе видеоразговори, пише TechCrunch.com, позовавайки се на вицепрезидента на компанията Ейприл Ъндерууд.

В момента потребителите на Slack могат да активират гласова функция чрез Skype, но това е неудобно, когато събеседниците трябва бързо да обсъдят нещо на глас, отбелязва Ундерууд.

Новата функционалност на месинджъра ще стъпи на платформата на компанията Screenhero, която Slack закупи през януари 2015 г. Технологията позволява на потребителя да получи достъп до десктопа на своя събеседник и да общува с него в гласов чат.

Slack вече има 2,3 милиона активни потребители. Бъдещите версии на месинджъра ще позволяват запазване на форматирането на текста при неговото копиране от Slack в друга програма. Планират се също подобрения в търсенето на файлове и друго съдържание.

Разработчикът възнамерява да опрости процедурата за плащане на услугата, за да я направи по-привлекателна за корпорациите. Показателно за амбициите на Slack да измести Skype е създаването в компанията на нов отдел Search, Learning & Intelligence, който ще помага на външни разработчици да създават приложения и услуги на база Slack.

Особеност на Slack е възможността за създаване на канали за обсъждане на различни теми, както и на канали за различни екипи, подобно на IRC-стаите. Потребителите могат да обменят изображения, документи и връзки, като в последния случай съдържанието се показва във вид на превю в чата.

Slack е достъпен за Android, iOS, OS X и Windows. Приложенито може да се ползва и безплатно, но с редица ограничения. За големи организации са предвидени две тарифи, а по-късно тази година разработчикът ще въведе още една.

Коментар