Почина създателят на електронната поща

Рей Томлинсън, създателят на електронната поща, почина на 74-годишна възраст

Рей Томлинсън, създателят на електронната поща, почина на 74-годишна възраст

На 74-годишна възраст в САЩ почина Рей Томлинсън, създателят на електронната поща. Той е получил сърдечен удар в петък миналата седмица, предадоха световните агенции.

Томлинсън завърша политехническия институт Ренселар през 1963 г., където участва в програма за сътрудничество с IBM. След това продължава обучението си в специалност инженер-електротехник в Масачузетския технологичен институт (MIT) – там той разработва аналогово-цифров синтезатор на реч.

През 1967 г. Томлинсън започна работа в компанията „Bolt, Beranek and Newman” (сега BBN Technologies), където участва в създаването на операционната система TENEX, вкл. частта, която обезпечава работата на мрежата ARPANET – предшественик на интернет.

Докато работи в „Bolt, Beranek and Newman”, Томлинсън написва приложението CPYNET, предназначено за предаване на файлове през ARPANET. По-късно, променяйки програмата SNDMSG за общуване на потребители в една система, Томлинсон създава CPYNET, която дава възможност за изпращане на съобщения към потребители в други системи.

За да укаже хоста, на който принадлежи адреса, Томлинсън избира символа @. По онова време @ се използва много рядко и дори е имало предложения за неговото премахване от клавиатурата. Първото съобщение по електронна поща е изпратено през 1971 г., а през 2012 г. Томлинсън е удостоен със страница в Залата на славата на Интернет.

Коментар