Жените се тревожат по-малко за личните данни

Жените обичат да разказват в интернет за себе си и своите приятели с помощта на снимки

Жените обичат да разказват в интернет за себе си и своите приятели с помощта на снимки

Въпросът за изтичането на лични данни притеснява повече мъжете, отколкото жените, сочи глобално проучване на компанията за сигурност Лаборатория Касперски. В анкетата са участвали 12 000 уеб потребители от 27 страни по света.

Жените обичат да разказват в интернет за себе си и своите приятели с помощта на снимки. Две трети (66%) от дамите споделят свои фотографии, а близо една трета (30%) публикуват снимки, на които присъстват техни приятели и близки. При мъжете тези показатели са по-ниски – съответно 54% и 28%.

В същото време обаче мъжете публикуват по-често видео, в което те са главните герои, както и видео със свои приятели. Датата на раждане пък се разкрива с еднаква охота и от мъжете, и от жените.

Що се отнася до изтичането на лични данни, силният пол се притеснява повече. Мъжете по-често от жените (32% към 29%) проверяват дали готовите за публикуване съобщения не съдържат конфиденциална информация.

Освен това мъжете по-често от жените (26% спрямо 21%) се отказват от използването на социални мрежи и месинджъри, ако тяхната работа представлява заплаха за сигурността на личните данни. Също така мъжете избягват откровенията в интернет по време на празници, когато са употребили алкохол.

Друг извод от проучването е, че жените се стремят да разделят личната и служебната комуникация. Те предпочитат да споделят лична информация само в кръга на семейството и близките приятели – съотношението спрямо мъжете по този показател е 50% на 39%.

Коментар