IoT проектите понякога са „игра на залозите”

Кое IoT решение ще изберем Зависи от това какво искаме да постигнем и как то може да е полезно на бизнеса, казва Дейвид Уайт, мениджър в Coca-Cola

Кое IoT решение ще изберем зависи от това какво искаме да постигнем и как то може да е полезно на бизнеса, казва Дейвид Уайт, мениджър в Coca-Cola

Зад всеки проект за „интернет на нещата” трябва да има реална бизнес полза, заяви Дейвид Уайт, мениджър стратегическо бизнес-развитие в Coca-Cola Hellenic Bottling Co, Bulgaria, на днешния IoT Forum 2016 в София, организиран от IDC.

„Важно е тези, които осъществяват подобни начинания, да мислят за това как могат да улеснят същинската работа на компанията, да я направят по-лека. Технологиите са много и различни, те могат да ни дадат различни предимства, но това няма как да се случи, ако липсва идея как да се подпомогне бизнесът”, посочи Уайт.

Той даде за пример сензорите, които в днешно време са евтини – можете да купите цял пакет сензори за 10 евро. Но ако ги монтирате на правилните места и те ви донасят информация, която иначе няма как да съберете, ефектът от тях може да е безценен.

Разбира се, не всяка технология е евтина. Въпрос на сметка е, допълни Уайт. Например, когато се търси мрежово покритие, трябва да се мисли какво ни трябва: клетъчната мрежа покрива страната, LoRa – 20 км, а Bluetooth – само 10 метра. Съответно и цената на решенията е различна.

Потребителските устройства също дават различни възможности, но имат и различни изисквания. Така например, батериите за някои от тях издържат 6 години, а при LTE крайно устройство – само няколко дена. Кое ще изберем? Зависи от това какво искаме да постигнем и как то може да е полезно на бизнеса, подчерта представителят на Coca-Cola.

Той даде и няколко препоръки при започване на IoT проекти:

  • бъдете креативни или взимайте идеи, но взимайте креативно;
  • мислете накъде сте тръгнали и към какво се стремите;
  • осъзнавайте последствията от своите решения;
  • избирайте и ангажирайте партньори, не доставчици.

В крайна сметка обаче трябва да сме наясно, че донякъде подобни начинания са „игра на залозите”, каза Дейвид Уайт. „Трябва да заложите на нещо, в което ще намерите стойност! Може да се окаже, че експериментът ви е „проба-грешка”. Мислете за ефекта от своите избори и решения”.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар