След Microsoft, ЕС ще подчинява и Intel

След като подчини най-големия и най-печеливш производител на софтуер в света, налагайки му рекордни антитръстови глоби в размер на $2.6 милиарда, ЕС започна сериозно и задълбочено разследване и на най-големия производител на процесори Intel за нарушения на антитръстовите закони.
В момента процесорният гигант разполага с дял от глобалния пазар за микропроцесори, вариращ между 80-90%. Много хора наричат това безспорно господство на Intel „монопол на пазара”, но в света на бизнеса това се нарича просто „доминантна позиция”, пише dailytech.com.
След дълго и тежко разследване, в което бяха включени и действия като внезапни проверки на офисите на компанията в Европа, ЕС реши, че разполага с достатъчно доказателства, за да повдигне формални обвинения срещу Intel. Съюзът обвини производителя на чипове, че е злоупотребявал с доминантната си позиция на пазара, използвайки намаляване на цените и незаконни отстъпки с цел да изхвърли от индустрията по-малките си конкуренти и да установи монопол на пазара.
Очевидно обаче от Intel не са съгласни с обвиненията на ЕС. Ето защо в момента Европейската комисия, тялото на ЕС, което наблюдава бизнеса, изстреля нов залп от глоби срещу процесорния гигант. От ЕК твърдят, че притежават доказателства, според които от Intel са подкупили водещ европейски ритейлър да забавя пускането на продуктите, съдържащи микропроцесори на конкурента им Advanced Micro Devices (AMD).
Преди време от AMD също повдигнаха подобни обвинения, но все още не успяват да ги докажат. AMD обвини Intel и за използване на незаконно поощряване на други компании да преминат към използване на нейните чипове.
ЕК даде на процесорния гигант срок от 8 седмици, в които той трябва да отговори формално на обвиненията. От компанията официално заявиха, че са разочаровани от новите обвинения.
В доклада си ЕК рисува Intel като грубиян, който е използвал своите големи мускули, за да направи значителни отстъпки на водещ европейски продавач на персонални компютри, като условието било той да продава само PC-та, базирани на продуктите на Intel.
В свое изявление процесорният производител отхвърли тази гледна точка и обвини ЕС, че заговорничи срещу него заедно с конкурента му AMD. Intel се аргументира с това, че публикуването на второ изявление от страна на ЕС, в което Съюзът добавя още обвинения срещу компанията, предполага, че Комисията подкрепя позицията на AMD. А според нея, на Intel трябва да бъде попречено да се конкурира честно и да предлага отстъпки от цената, в резултат на които потребителите плащат по-малко за продуктите.
Твърденията на ЕС произхождат от същите обвинения, които конкурентът AMD отправя към регулатори и съдилища от цял свят вече повече от 10 години, казват от Intel.
Процесорният гигант ще трябва да отправи нов формален отговор срещу трите обвинения на Брюксел. Според общите европейски закони, ако ЕС отсъди, че Intel е виновен, то той може да наложи глоби на компанията в размер на 10% от нейните международни годишни приходи. Това може да означава сума в размер на $4 милиарда, тъй като годишните приходи на производителя на чипове възлизат на около $40 милиарда.
Самият комисар по конкуренцията на ЕС, Нийли Крос, който одобри глобите срещу Microsoft, смята, че Intel може да се окаже по-голяма заплаха за конкуренцията от Microsoft, което означава, че една подобна глоба не е нереалистична.
В момента Intel отчита рекордни печалби, докато неговият много по-малък конкурент AMD е изпаднал в доста трудна ситуация. От Intel казват, че това се дължи на по-качествените им инженерство и бизнес стратегия, докато от AMD се оплакват, че Intel постоянно им забива нож в гърба.
Въпреки финансовия си успех, от известно време насам Intel не спира да се бори с различни законови пречки, тъй като, както изглежда, международната законова общност взима под сериозно внимание опасенията на AMD. Процесорният гигант бе разследван от Федералната търговска комисия на САЩ за възможни антитръстови нарушения.
В Южна Корея компанията бе призната за виновна за злоупотреба с доминантната си позиция на пазара и бе глобена с $25 милиона. А в момента Intel е обект на разследване и в Япония.

Коментар