Ускоряват интернет без промяна в хардуера

За да зареди напълно една страница, браузърът понякога извършва хиляди заявки за данни през интернет

За да зареди напълно една страница, браузърът понякога извършва хиляди заявки за данни през интернет

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Харвард създадоха технология, която намалява с 34% времето за зареждане на уеб страници. Наречена Polaris, новата технология вече е доказала ефективността си при работа с 200 от най-популярните в света интернет сайтове, вкл. ESPN.com и NYTimes.com, твърдят от MIT.

Съвременните сайтове се състоят не само от HTML код и изображения, но и от много други елементи, към които браузърът се обръща и ги зарежда през мрежата. Такива са например скриптовете JavaScript и броячите на Google Analytics.  

Губят се по 100 милисекунди всеки път, когато браузърът се обърне за фрагменти от данни. За да зареди напълно една уеб страница, браузърът изпълнява все повече подобни операции – в някои случаи те достигат хиляди, описват проблема учените.

Технологията Polaris съставя т.нар. карта на зависимостите, в която са указани всички обръщания на едни обекти от данни към други. С нейна помощ, Polaris предварително определя най-оптималния маршрут на мрежовите заявки на браузъра.

Подобни технологии съществуваха и досега, но те не бяха ефективни, колкото разработката на MIT. Изследователите ще представят Polaris на предстоящата конференция USENIX.

Коментар