Твърде многото сън носи риск от инсулт

Ново изследване разкрива, че жените в менопауза, които обичайно спят по девет и повече часа на нощ, са в по-висок риск от исхемичен удар. След като са отчели възможните фактори, изследователите установили, че рискът при тях е от 60 до 70% по-висок, в сравнение с дамите, които спят по 7 и по-малко часове.

Исхемичният пристъп е запушване на кръвоносен съд и прекъсване на кръвоснабдяването в определена област на мозъка.

“Дали се дължи на сънната апнея, или на неспокоен сън, или на всевъзможни други фактори, не сме наясно”, твърди епидемиоложката Силвия Васертайл-Смолер от Медицинския колеж “Алберт Айнщайн” в Ню Йорк в телефонно интервю за Reuters. Специалистката е сред изследователите с активно участие в проучването.

Сънната апнея е заболяване, при което възрастните, докато са в царството на сънищата и похъркват, спират да дишат за 10 и повече секунди. Този проблем се среща при 4% от мъжете и 2% от жените. Честотата на сънната апнея е сравнима с честотата на бронхиалната астма, но докато повечето астматици знаят за заболяването си и се лекуват, то болните от сънна апнея не осъзнават проблема.

Проучването, част от инициативата за изследване на женското здраве (Women”s Health Initiative Observational study), което е проведено в периода от 1994 до 2005 г., включва 93 175 жени на възраст от 50 до 79 години от 40 населени места в САЩ. Цели 8 уважавани щатски научно-изследователски университетски звена и специализирани организации се включиха в изследването.

8% от участвалите дами в менопауза, участвали в проучването, са посочили, че спят по пет часа и дори по-малко на нощ; 27 на сто от запитаните са декларирали по 6 часа сън; 38% – 7 часа сън и 23% – 8 часа. Едва 4% са казали, че спят по 9 часа на нощ, и само 1% – 10 часа.

“Изследването определено не казва, че ако жените, които спят по-дълго, намалят часовете сън, ще са в по-добра здравословна форма”, коментира епидемиоложката.

Все още не е ясно дали резултатите от проучването се отнасят и към по-младите жени и мъже, поясняват учените.

Изследването установило още, че има повишен риск от мозъчен удар при жените, които получават по-малко от 6 часа сън през нощта, а още по-висок е рискът при спящите по 7 часа на нощ.

Според Силвия Васертайл-Смолер, съществуват вредни физиологични ефекти от недоспиването, които може би се коренят в годините на активна работа. Заключението в доклада е, че скритите невробиологични и механистични фактори за предполагаемия вреден ефект от дългия сън (9 часа на нощ) се нуждаят от допълнително изясняване.

Коментар