ExoMars-2016 се отправи към Червената планета

Днес по обяд от космодрома Байконур излетя ракетата носител Протон-М с ускоряващ блок Бриз-М и два космически апарата ExoMars-2016 – спускаем модул Schiaparelli и орбитален модул Trace Gas Orbiter (TGO).

ExoMars е съвместен проект на Роскосмос и Европейската космическа агенция (ESA). Орбиталният модул Trace Gas Orbiter ще изучава атмосферни газови примеси и разпределението на воден лед в почвата на Марс, като освен това ще предава данни от спускаемия апарат.

Съгласно програмата на полета, на 14 март късно вечерта апаратите TGO/Schiaparelli ще се отделят от Бриз-М и ще продължат полета си към Марс самостоятелно. Те ще стигнат Червената планета към средата на октомври 2016 г.

Проектът ExoMars има и втора фаза, която предвижда кацане на повърхността на Марс на руска спускаема платформа с европейски автоматичен марсоход на борда. Роувърът ще бъде оборудван с комплекс от научна апаратура Pasteur.

Главната цел на марсхода е да проучи непосредствено повърхността и атмосферата на Марс в района на кацане и да търси вещества, които биха могли да докажат съществуване на живот на планетата.

Спускаемата платформа ще заработи като автономна научно-изследователска станция. На нея ще бъде инсталирана апаратура за изучаване на състава и свойствата на повърхността на Марс.

По план, вторият етап от мисията ExoMars трябва да се реализира през 2018 г., но е възможно стартът да бъде отложен за 2020 г.

Коментари по темата: „ExoMars-2016 се отправи към Червената планета”

добавете коментар...

  1. free

    Защо по дяволите не посочихте, че има и български апарат на борда?

Коментар