Пазарът на LTE оборудване тръгва надолу

LTE инфраструктурите са почти изградени във водещите региони, в резултата на което пазарът на оборудване ще започне да намалява (снимка: Nokia)

LTE инфраструктурите са почти изградени във водещите региони, в резултат на което пазарът на оборудване ще започне да се свива(снимка: Nokia)

За първи път тази година продажбите на оборудване за мрежи от четвърто поколение 4G LTE ще намалеят, прогнозира анализаторската компания IHS.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. пазарът на LTE оборудване е нараснал с 11% на годишна база, достигайки 13 млрд. долара, благодарение на проекти в развиващите се страни. Като цяло за годината продажбите възлизат на 48 млрд. долара.

Сумарните приходи на доставчиците на LTE оборудване в периода октомври-декември са по-големи от тези в сегментите 2G и 3G взети заедно. Към януари 2016 г. в света функционират 480 комерсиални мрежи LTE и 116 мрежи LTE-A.

Ръстът при LTE инфраструктурата през миналата година се обяснява с големите разходи на китайските и индийските оператори. В Китай обаче масовото внедряване на  LTE мрежи завършва, а в Западна и Централна Европа този процес е почти напълно прекратен.

Предвид това, IHS прогнозира първи спад на LTE пазара през 2016 г., както и средногодишен спад с 13% за периода до края на десетилетието.

Лидер на пазара за оборудване за всевъзможни мобилни мрежи е Ericsson. Шведската компания е следвана от Huawei, Nokia Networks, ZTE и Alcatel-Lucent.

Коментар