За първи път: споделени клетъчни мачти за по-добро покритие

За реализацията на 5G мрежите ще са необходими много повече на брой – и по-гъсто разположени – клетки (снимка: CCO Public Domain)

С обещанието за по-бързи комуникации и по-приятни преживявания, мрежите от пето поколение скоро ще започнат да покриват различни части от света. Ала добре известно е, че за тяхната реализация ще са необходими много повече на брой – и по-гъсто разположени – клетки. Точно в този момент в Обединеното кралство започва нов проект за изграждане на… споделени мачти за телекомуникационни мрежи. Опитът на Великобритания може да се окаже ценен за всички, хвърлили се в надпреварата за 5G?

Правителството на Обединеното кралство стартира инициатива за сътрудничество на стойност 1 милиард британски лири за изграждане на споделени мачти за телекомуникационни клетки. Факт е, че проблемът, провокирал подобно решение, е малко по-далеч от петото поколение: правителството се надява на увеличаване на 4G мобилното покритие до 95 на сто от територията на страната до 2025 г. Това, което е интересно, е друго – за първи път в света ще има структури, осигурени от държавата, на които ще се разположи телекомуникационно оборудване на конкурентни оператори.

Всички основни мрежови оператори – BT, O2, Vodafone и Three – приветстваха предложението. Това ще им позволи да използват мачти за изграждане на своите мрежи в отдалечените селски райони. Така ще се подобри драстично 4G покритието в области, които са известни с лошите си комуникационни връзки.

Проектът е иницииран от Министерството на дигиталните технологии, културата, медиите и спорта на Обединеното кралство. Целта е премахване на „белите петна” в мрежата на страната. Това е уникален проект, който ще включва изграждане на нови мачти в някои райони, плюс използване на съществуваща инфраструктура в други. Последното означава, че – съгласно предложението – четирите оператори на мобилни мрежи ще отворят и споделят съществуващите свои мачти и инфраструктура в отдалечени и труднодостъпни райони, за да премахнат почти всички „бели петна” – области, в които в момента няма мрежа или има покритие само от един оператор.

Инвестицията от 1 милиард британски лири също ще е споделена: половината от предвидената сума ще бъде осигурена от четирите компании, а другата половина ще даде правителството. Договорът за споделената мрежа от мачти ще бъде детайлизиран в началото на 2020 г., за да започне изграждането на мачтите.

След като бъде внедрена, споделената мрежа от мачти ще осигури покритие за 280 000 локации (домове, ферми, хижи и др) и 16 000 км пътища. Правителството ще изгради и собствена мобилна инфраструктура, проектирана като част от мрежата за спешни услуги, достъпна за всички четири оператора.

„Ние сме решени да гарантираме, че никоя част от страната няма да бъде изоставена, що се отнася до мобилните комуникации”, заяви главният секретар на Великобритания по въпросите на цифровите технологии Ники Морган. „Сключваме договор с операторите на мобилни мрежи, така че хората, които живеят в селските райони, да могат да получат бързо и надеждно мобилно покритие, което им е необходимо и което заслужават”.

Това следва да означава, че всички жители в страната ще получават добър 4G сигнал, независимо къде се намират или на кой оператор са клиенти.

Самите оператори изразиха задоволство от инициативата за споделени мачти. „Това е най-добрият начин за подобряване на мобилната свързаност за 9,3 милиона души, живеещи в селските райони”, заяви изпълнителният директор на Three Дейвид Дайсън. Подобен бе коментарът и на изпълнителния директор на Vodafone UK Ник Джефери.

Доскоро операторите в страната имаха задължения да покриват определен процент от територията на страната, като планът беше да се задължат да обхванат 90% от територията на страната до 2024 година, отбелязва ZDnet. Подобно задължение няма да отпадне, уточнява местният телекомуникационен регулатор – но с новото споразумение за операторите ще стане много по-лесно и икономически по-облекчено да изпълнят задълженията си за покритие.

Коментар