Пречистващ душ използва повторно 98% от водата

Душът на Hotaru позволява на тричленно семейство да се къпе всеки ден по пет минути в продължение на две седмици само с 20 литра вода

Душът на Hotaru позволява на тричленно семейство да се къпе всеки ден по пет минути в продължение на две седмици само с 20 литра вода (снимка: TechCrunch.com)

Семейство от трима може да ползва само 20 литра вода в продължение на две седмици, за да поддържа хигиената си. Това е възможно, благодарение на нов душ, който пречиства водата за повторна употреба.

Иновативната разработка на японската компания Hotaru дебютира на конференцията SXSW 2016. Тя представлява компактен душ с няколко резервоара за съхранение и пречистване на водата.

Подобна система позволява повторно използване на 95-98% от водата след всяко къпане, твърдят от разработчика. Първоначално в системата  могат да се налеят 20 литра вода, които ще стигнат за нуждите на тричленно семейство да взима петминутен душ ежедневно в продължение на две седмици.

Компактният душ може да се монтира лесно на всяко място, като за работа и подгряване на водата е необходим генератор или електрическа мрежа. През лятото, когато няма нужда от подгряване на водата, е достатъчно захранване от автомобилна запалка.

Hotaru се придържа към концепцията Water Freedom, същността на която се състои в свободно използване на душа дори на места, където няма водопровод или често прекъсва водоснабдяването.

Разработчикът се отнася с повишена отговорност към пречистването на водата. За тази цел се използват редица датчици, които постоянно измерват степента на пречистване на водата. Засега компанията не е огласила конкретни планове за пускане на душ кабината на пазара.

Коментар