Microsoft прекали с агресията за Windows 10

Агресивната кампания на Microsoft започна относително безобидно с няколко pop-up (изскачащи) съобщения, както и с няколко по-натрапчиви реклами

Агресивната кампания на Microsoft започна относително безобидно с няколко pop-up (изскачащи) съобщения, както и с няколко по-натрапчиви реклами

Всички, които ползват Windows след версия XP, са виждали „pop-up” съобщението, което приканва да изтеглим новата версия 10 абсолютно безплатно. Но Microsoft сякаш прекрачи границата с агресивния начин, по който ни кара да се „възползваме от безплатната оферта“?

Защо компанията с най-голям пазарен дял в продажбата на операционни системи решава да пусне „най-добрия си продукт до сега“ абсолютно безплатно ще остане загадка, но огромното й желание да го разпространи има нужда от обяснение.

Агресивната кампания на Microsoft започна относително безобидно с няколко pop-up (изскачащи) съобщения, както и с няколко по-натрапчиви реклами. След това се премина през рекламиране директно върху екрана на някои потребители, а онези, които се борят с прекалено ентусиазираната рекламна кампания, започнаха да се ядосват на неспособността си да избягат от неспирния обстрел с покани за Windows 10.

Причината за това е, че инструментът Get Windows 10, наричан накратко GWX, винаги намира начин да се появи отново. До сега всички опити да се премахне въпросното парче софтуер биват потушавани с всеки следващ ъпдейт.

Много потребители биха помислили, че могат просто да се откажат от въпросния ъпдейт, но за жалост това не е толкова просто. Наличието на пакет KB2952664 значи, че при всяка процедура на обновяване, въпросният инструмент ще бъде изискан за изтегляне и инсталация, без да имате избор.

Microsoft не спира дотам – компанията пуска ъпдейтите с различен номер на версията всеки път, за да бъдат изтегляни като нови, дори и когато потребителят се е погрижил да не стигат до него.

Единственият начин да премахнете подобни рекламни съобщения е да деинсталирате всички пакети, свързани със GWX. За сега няма лесно решение за хора, които не са особено технически запознати с компютъра си, понеже проблемът продължава да „мутира“.


Статията е подготвена от Софтуерния университет, който предлага и обучения по инсталиране и деинсталиране на софтуер под формата на отворени курсове.

Коментари по темата: „Microsoft прекали с агресията за Windows 10”

добавете коментар...

  1. Kaoro

    Свалете си програмката “GWX Control panel” и всичките ви проблеми с GWX дивотията са са решени. Успех!

  2. :o)

    да бе кога ще свърши най-после това напомняне 🙂
    не могат да разберат, че ако хората се заинатят може да се върнат на XP или 98 🙂
    но не и на win10 🙂

  3. Плевналиев

    Windows 7 SP1 съм го орязъл яко с RT7_Lite.
    От 2,5 Gb, ISO-то финишира на 1Gb.
    Разкарал съм всички следящи и докладващи на Microsoft боклуци като: UAC ,Firewall, Defender, Windows Update и т.н
    Сложил съм си защитна стена на параноичен режим, и пиле не може да префръкне.
    Не ми трябват никакви ъпдейти , за скапаните им приложения които така или иначе не ползвам ,а ще ми ъпдейтне към 10-ка точно никога. :)))
    На другите наглеци Google , им ползвам търсачката ,чрез друга филтрираща търсачка и онези получават като резултати дядовия.
    Антивирусни не използвам, щото не ми трябват ,а и те са същите тарикати и също събират данни. Вируси не съм хващал от 15 години, не щото няма , а защото се пазя. Windows, от както ме вбесиха тези с 10-ката , почти спрях да използвам и преминах на Linux, с DualBoot. Нямам никакво намерение Микро-Меките да ме правят на глупак и мигрирам окончателно към Linux, което ще направят и много хора. Вече Linux не са това което бяха / с непознат и труден интерфейс за Windows потребителите, а са вече съвсем френдли. Linux Mint е супер лесен за начинаещият мигриращ потребител, а новото KDE Plasma 5.X което винаги е било грозно, са надминали себе си. “https://www.youtube.com/watch?v=97p1eKZRzng”

  4. Saevar

    някои от колегите по доло са споменали че не са само М$ а и Гугъл и Мак го правят както и Убунту също така и всичките търсачки които използвате и всичките публични е-мейли и това е бъдещето и ще става все по натрапчиво… този който неиска да бъде следен си има начини …. да си сглоби сам ОС (някое линукс дистро без Убунту и с Гном 3), да си купи собствен домейн и да си хоства домейна или при някой дата център или у дома на примерно распбери пай и да си използва собствен ссл сертификат… за тези които нямат достатъчно знания за това при желание до 1 седмица четене ще могат да си го направят и струва от порядъка на 60-70 лв. годишно.

  5. минаващ

    Ползвайте Enterprise изданията. Там няма такива досадни подкани.

  6. читател

    Споделям напълно емоциите на автора на статията спрямо нахално агресивните покани на Microsoft да премина към най-новия им продукт!Инсталирах си го и за по-малко от 24 часа се върнах към 7-цата.Не ми допадна прекалено голямата “услужливост” на 10-ката да ми влезе в личното пространство,както и да се опита да разбере дали си пия бирата с мезе,казано накратко.Сега само където не ме буди с ритник посреднощ този изскачащ прозорец,за да ми напомни да инсталирам безплатно този така уникален продукт.Иска ми се да имаме избор все пак с коя операционна система да си оползотворим или загубим времето.:)

  7. Иван

    Защо мислите, че само windows 10 ви следи какво правите на компютъра? Преди известно време гръмна скандал, че най-новите рутери на cisco събирали информация, къде влиза потребителя и какво прави, но тогава никой нищо не каза. Събирането на информация е с цел реклама, надали някой от MS или някоя агенция го интересува по колко пъти някой влиза във Facebook, Google, twitter или някъде другаде. Защо мислите, че примерно Google не събира такава информация за своите потребители.

  8. wad

    Приятелю fujiyama, колко е “ограничен и спънат” Mac os могат да коментират хора които работят постоянно с тази ОС. Много хора бяхме зомбирани по линукс дистрибуциите, но всичко с времето си. Като линукс фен трябва да вярваш в свободата и да оставяш другите да правят собствен избор. Не е важно каква е ОС, а какво е задклавиатурното устройство.
    P.S. Jailbreak на телефончетата си правят хора, които са свикнали масово да ползват “торент лицензиран” софтуер.

  9. Шумналия

    Заради DirectX12 и новите драйвери (примерно повечето от предстоящите нови процесори на Intel и AMD ще се поддържат само от 10-ката), ще се мине така или иначе към нея. Наистина е странно защо толкова зор дават прехода да стане следващите 2-3 месеца, а не следващите 2-3 години.

  10. fujiyama

    До 2г. няма да има останал хардуер които да поддържа 7-ца. И ко праим сяяяяя? Или ще търкаляме старите машинки докато не им останат живи набори :). Докато не вземат да пишат игрите и за linux сме яко завързани за прозорчето. Тъй като заради игрите само карам на Win. Защото не всичко може да се подкара с емулация (Wine) под linux. А що се отнася до Apple…по ниските цени означава по ниско качество и повече недоволни. А колко е ограничен и спънат светът на MacOS. Само ще попитам защо правите Jailbreak на iPhone четата си?

  11. Хмм

    Бай Василе, кофти операционна система е, защото ограничава избора ти в множество отношения, за които, ако си стандартен потребител, може и да не разбереш. Кофти е, защото навлиза в личното пространство на хората и ги следи независимо дали са съгласни или не. Кофти е, защото си присвоява права, които никой не ? давал и потребителите не могат да си ги възстановят, даже да го желаят.

  12. Бай Васил

    От самото начало си инсталирах уиндос 10,компютъра ми работи чудесно,без антивирусна, Микрософт ми го подържа от всякъде,никога компютъра не ми е бил толкова чист.Признавам че познанията ми по информатика са скромни,но когато пишете се мотивирайте,с какво не ви харесва тази оперативна система,защо я наричате провал?Не разбирам!Не искам да засегна никого,всеки има право на мнение,но е хубаво то да бъде мотивирано.

  13. Хмм

    Сега остава Апъл да пуснат една идея по-достъпни компютри, както направиха с телефоните и пазарния дял на МС ще започне да се изпарява. Разбира се, ще има мрънкане, че Апъл го правят за пари, но по някаква причина хората пак ще купуват. Ще има и мрънкане, защо не рекламирам Линукс, но Линукс сам се рекламира от 25 години и още не са сериозна конкуренция в потребителския сегмент и не съм аз виновникът, благодаря предварително. 🙂

  14. Абе

    Троянски кон Прозорци 10 с вграден кийлогър и още шпионски инструменти работещ срещу използващият го и носещ пари на micro$oft, когато предадат данните на ЦРУ, АНС и т.н…..

  15. Димитър Иванов


    Скриването на актуализация KB3035583 решава проблема. Но дори скрита през определен период се появява и трябва да се скрива отново. Мушмороци са тия от МС

    Така е, затова накрая спрях ъпдейтите и през определено време един по един внимателно, като първо чета и после инсталирам.

  16. онзи

    Нямам търпение да стане юли месец да се приключи с тая какафония. Уиндоус 10 е бахти провала, не искам нито да го виждам, нито да го чувам повече.

  17. Пламен

    Спираш ъпдейтите и ни гък, ни стон. (и сега следват коментари от рода “ау ма ти не си защитен, ще ти влязат 100 вируса, ще ти се скапе прозореца, нищо няма да ти работи”)

  18. Баян

    Скриването на актуализация KB3035583 решава проблема. Но дори скрита през определен период се появява и трябва да се скрива отново. Мушмороци са тия от МС

Коментар