Windows 10 и Ubuntu започват да се сближават

Ubuntu е най-популярната десктоп операционна система в света на Linux и вероятно това провокира интереса на Microsoft към нея

Ubuntu е най-популярната десктоп операционна система в света на Linux и вероятно това провокира интереса на Microsoft към нея

Изненадващо, Microsoft планира да вгради поддръжка на Linuix-базираната операционна система Ubuntu в своята нова платформа Windows 10. Това ще стане възможно, благодарение на партньорство на компанията от Редмънд с разработчика Canonical, твърди ZDNet.

Не става въпрос обаче за пълноценно пускане на Ubuntu пряко в среда Windows 10, от което биха се възползвали обикновените потребители. По-скоро, възможността за съвместна работа на Windows 10 и Ubuntu ще бъде насочена към разработчиците на софтуер, както и към системните администратори.

Това се потвърждава косвено и от събитието, на което медиите научиха за планираната интеграция – конференцията Microsoft Build 2016, традиционно ориентирана към разработчици и ИТ специалисти. Подробностите за проекта предстои да бъдат огласени.

По всяка вероятност Ubuntu ще получи възможност да работи с редица ключови библиотеки на Windows, но ще се наложи да се лиши от визуалната обвивка Unity – тя ще бъде жертвана за сметка на обвивката Bash и инструментите CLI.

Windows 10 излезе в края на юли 2015 г. и в момента се явява втората по популярност операционна система за настолни компютри и лаптопи, като отстъпва само на Windows 7. В същото време Linux-базираните системи имат доста малък дял при десктоп платформите.

Ubuntu, от своя страна, е най-популярната дистрибуция в света на Linux, благодарение на усилията на Canonical. Компанията съумя да създаде голяма общност от разработчици и да развие виртуален интернет магазин с приложения, който опрости значително процеса на инсталиране.

Коментари по темата: „Windows 10 и Ubuntu започват да се сближават”

добавете коментар...

  1. до анонимчо

    Могат го хората, ама Линукс-чикиджиите като са дупедавци.

  2. Anonymous

    Няма фирма, която да се е захванала с Microsoft и да не е съжалявала жестоко впоследствие. Искрено го пожелавам и на Canonical, които измениха на собствената си харта и на GPL. Издънките с шпионския софтуер на Amazon, с Mir, Unity и т.н и т.н. декласираха Ubuntu като сериозна дистрибуция и е препоръчително да се избягва.

  3. Пак програмист

    Предполагам MS ще иска да се отърве от техния Command Prompt.

  4. фют

    ако не се запази свободни, независими операционни системи човечествота е обречен на робство на мс владетелите.

  5. :)

    … но ще се наложи да се лиши от визуалната обвивка Unity – тя ще бъде жертвана за сметка на обвивката Bash и инструментите CLI.

    CLI в превод е Command-Line Interface, шеловете (като bash) живеят в същото това CLI.

  6. юзер

    Идеално да правиш пари като продаваш безплатен продукт. Това само Microsoft може да го измисли. 🙂

Коментар