Ненужни файлове задръстват сървърите

Корпоративните сървъри са претрупани от данни,  голяма част от които не се използват и са неактуални

Корпоративните сървъри са претрупани от данни, голяма част от които не се използват и са неактуални

Над 40% от съхраняваните от корпорациите файлове не са били модифицирани през последните 3 години, сочи проучване на компанията за информационен мениджмънт Veritas Technologies.

Идентифицирането на тези файлове може да доведе до ефективно съкращаване на директните разходи, твърди Veritas, която представи изследването Data Genomics Index като първа стъпка към анализиране на корпоративната ИТ среда с цел насочване на вниманието и справяне с нарастващия обем от данни.

Проучването сочи, че традиционните „офис“ формати като презентации, таблици и документи често заемат повече място отколкото е необходимо, което от своя страна води до ненужни разходи за корпорациите. Сред основните причини за това е, че след напускане на служител, запазените от него файлове остават на сървърите на компанията.

Според експертите на Veritas, над 40% от тези файлове не биват използвани или модифицирани в продължение на 3 или повече години, като след подобен период от време данните стават неактуални и неизползваеми.

Изображенията, работните и компресирани файлове също заемат значителна част от корпоративните сървъри – около една трета. Любопитното е, че есента е периодът от годината, когато обемът на генерираната информация значително нараства – 91% повече текстови файлове и 48% повече таблици. По данни от проучването, видеофайловете, които се съхраняват в компаниите, също се увеличават в края на лятото и началото на есента с цели 68%.

Експертите на Veritas уточняват, че средно на 10 петабайта един проект за архивиране на презентации, документи и текстови файлове може да има възвръщаемост в размер на $2 млн. в рамките на година.

Data Genomics Index се фокусира върху реални показатели като съдържание на файловете, средно времетраене, през което се съхраняват те без да бъдат използвани, и индивидуалния им обем. С публикуване на индекса, започва проектът Data Genomics Project, чиято цел е запознае компаниите с последствията от неструктурираните масиви от данни, които създават, съхраняват и управляват всекидневно.

Проектът ще създаде общност от ИТ експерти, учени и лидери, които ще споделят опита и знанията си с бизнес организациите, изправени пред проблема от непрестанно растящия обем от данни на сървърите им. Veritas ще споделя чрез платформата опита си в информационния мениджмънт, но проектът няма да бъде част от бизнеса на компанията.

Коментар