Сенчести ИТ проникват дълбоко в бизнеса

Близо половината от облачните услуги, ползвани в компаниите без разрешението на ИТ отдела, представляват опасност за бизнеса

Близо половината от облачните услуги, ползвани в компаниите без разрешението на ИТ отдела, представляват опасност за бизнеса

“Сенчестите” информационни технологии (Shadow IT) не са ново явление, но неговите размери се разрастват и застрашават мениджърите и техните компании, сочи нов доклад на Cisco.

В днешно време служители и цели подразделения използват облачни услуги, заобикаляйки  ИТ отделите. Статистиката показва, че 80% от крайните потребители ползват софтуер, който не е одобрен от ИТ отделите, а 83% от ИТ персонала ползва неразрешени услуги и софтуер. Само 8% от мениджърите осъзнават реалния обем на сенчестите ИТ в своите организации.

Анализът на Cisco стъпва на данните от корпоративни мрежи, в които работят милиони потребители. Клиентите използват средно по 91 облачни услуги, като общият им брой достига 1220 и всяка година се увеличава със 112%. Около 44 от тези услуги представляват сериозна опасност за бизнеса, предупреждава Cisco.

Практиката на сенчесто използване на ИТ не се ограничава до едни или други отрасли, региони или хай-тек компании. Статистиката не показва зависимост от дейността на организациите или географското им положение. Проблемът Shadow IT е актуален за всички компании, браншове и държави.

Пътят за неговото решаване минава през ясна стратегия за внедряване на хибридни облаци, която взима най-доброто от всяка технология, съветва Cisco. Но преди всичко следва да се обезпечи сигурността при използване на облака.

Като анализира данните, ръководството трябва да реши какви приложения са необходими в частния облак и какви в публичния облак, а също така как да се реализира единен оперативен модел за защитен облак, в съответствие с нормативните изисквания.

Коментари по темата: „Сенчести ИТ проникват дълбоко в бизнеса”

добавете коментар...

  1. :o)

    чудят се как да създадат параноя и стрес в клиентите за да се нагрухат и заробят с облаците им 🙂

Коментар