САЩ въоръжават армията с миниатюрни дронове

САЩ планират въоръжаване с миниатюрни дронове, по примера на британските военни (на снимката: дрон Black Hornet)

САЩ планират въоръжаване с миниатюрни дронове, по примера на британските военни (на снимката: дрон Black Hornet)

Американската армия ще приеме на въоръжение през 2018 г. сравнително евтини миниатюрни дронове, които ще подпомагат наземните войски, съобщава ArmyTimes.com.

Досега военните използваха големи и скъпи безпилотни летателни апарати. Загубите на подобни дронове през миналата година се удвоиха. Това подтиква САЩ да се насочат към по-достъпни миниатюрни устройства.

Идеята за подобни армейски джаджи не е нова. Британските и норвежките военни използват малки дронове Black Hornet още от 2013 г. Устройството тежи само 18 грама и може да остане във въздуха в продължение на 25 минути, на разстояние до 25 км от оператора, при скорост 18 км/ч.

Оборудван с камера, Black Hornet предава картина на живо. Британското министерство на отбраната купи 160 подобни устройства за 29 млн. долара, т.е. плати по $180 000 за брой.

Военните на САЩ искат дрон, който тежи не повече от 150 грама и издържа във въздуха най-малко 15 минути. Камерата трябва да разпознава хора и съизмерими предмети на разстояние 15-20 м с точност 90%.

Освен това дронът за американските военни трябва да бъде устойчив на вятър със скорост до 8 метра в секунда и да изпълнява задачи на разстояние до 1,2 км от оператора.

Коментари по темата: „САЩ въоръжават армията с миниатюрни дронове”

добавете коментар...

  1. Валери

    и в двата случая определението “скъпи” остава 🙂

  2. Anonymous

    Тези хора са от крайност в крайност. Или твърде големи и скъпи със сериозни параметри, или твърде малки и скъпи със слаби параметри.

Коментар