Microsoft привлече „Мистър Линукс”

Вим Корартс, известен в професионалните среди като "Мистър Линукс", вече работи за Microsoft

Вим Кокартс, известен в професионалните среди като “Мистър Линукс”, вече работи за Microsoft

Старши вицепрезидент на Oracle по Linux и виртулизация отскоро работи в Microsoft. Вим Кокартс заема позицията вицепрезидент по корпоративен отворен софтуер, съобщават няколко издания, сред които ZDNet и The Register.

Кокартс е част от екипа на подразделението Enterprise Cloud Group, потвърждава вицепрезидентът на Microsoft Майк Нейл. По неговите думи, компанията планира да разшири поддръжката на софтуер с отворен код, а Кокартс може да помогне на Microsoft да участва в повече проекти, с по-голям принос в общото дело.

Вим Корартс е известен в професионалните среди като „Мистър Линукс”. Той постъпва в Oracle през 1995 г., като под негово ръководство компанията пуска първия си продукт с ядро Linux, преминава от Windows на Linux в собствените си офиси и създава клон на Red Hat Enterprise Linux под името Oracle Linux.

През 1998 г. основателят на Oracle Лари Елисън лично включва Кокартс в разработката Project Raw Iron, която цели да пренесе системите за управление на бази данни на Oracle от Windows на ядро Linux.  

Преминаването на Кокартс в Редмънд съвпада със засилената активност на Microsoft по поддръжка на Linux. Миналата седмица компанията съобщи, че започна интеграция на отворената платформа Ubuntu в своята нова система Windows 10.

По-рано Microsoft разкри намерението си да добави поддръжка на Linux в SQL Server и пусна първия в своята история продукт с ядро Linux – това бе софтуер за управление на комутатори и други мрежови устройства с широка функционалност.

Коментари по темата: „Microsoft привлече „Мистър Линукс””

добавете коментар...

  1. Смех

    Ха-ха…

  2. Jo

    harry, кефиш ме, твой почитател съм в този сайт!

  3. harry

    dreme mi na patoka:-)

  4. Фофу

    Хайде започна поредна масова психотерапия.

  5. Anonymous

    Очаквайте M$/NSA сертифицирани драйвери за всичко, за което досега Linux общността бе всячески препъвана.

  6. Anonymous

    Спасението за Linux е в това, което прави Debian – безусловно спазване на GNU GPL. За потребителя това означава да полага доста повече усилия при избора на съвместим хардуер, но друг път няма.

  7. Anonymous

    Microsoft започва масирана атака срещу Linux с най-мощното си оръжие – “Embrace, Еxtend and Еxtinguish”.

  8. Който краде - има - Micro$oft

    *отворения код

  9. Който краде - има

    Една от най-алчните, продаващите личните ни данни и даваща неограничен достъп на АНС, ЦРУ и партньорските им служби корпорацията Micro$oft се насочи към отвения код… Не е на добре…

  10. mmk

    Едно признание,че в МС-а липсват такива!

Коментар