AMD графика помага в търсенето на нефт и газ

Геолого-проучвателната компания ЗАО „Градиент“ в град Казан, Татарстан, ползва графични AMD модули при търсенето на нефт и газ

Геолого-проучвателната компания ЗАО „Градиент“ в град Казан, Татарстан, ползва графични AMD модули при търсенето на нефт и газ

Изчисленията от сеизмичните проучвания в Татарстан се обработват от високопроизводителна изчислителна система (HPC) с графични процесори AMD FirePro W9100 GPU, съобщиха от разработчика на процесори и графични чипове.

Едно от основните направления на центровете за HPC са проучванията за нови находища на енергийни източници. За да се справят по ценово-ефективен начин с отоворните изчисления, специалистите от геолого-проучвателната компания ЗАО „Градиент“, град Казан, Татарстан, се обръщат към Руската академия на науките и AMD.

Математическите модели на разпространението на сеизмичните вълни в твърда среда, разработени от ЗАО „Градиент“, бързо и успешно се пресмятат в един от водещите НРС центрове на Русия.

„Нашите клиенти като Газпром, Татнефт и Лукойл непрекъснато разработват райони с все по-сложна геоложка структура”, казва Евгений Бирялцев, директор технологии и развойна дейност в ЗАО „Градиент“, цитиран от AMD.

„Това изисква решаването на задачата с разпространението на сеизмичните вълни не само в най-простия двумерен случай, но също и в 3D. За да посрещнем изискванията, ние трябваше спешно да обновим нашия изчислителен клъстер”, пояснява той.

ЗАО „Градиент“ се консултира с експерти от Института по системни проучвания към Руската академия на науките за реализацията на своята нова изчислителна система. Институтът, от своя страна, препоръчва съвременно професионално решение – AMD FirePro W9100 графични модули.

Те служат като основа за изчислителния клъстер на фирмата, тъй като оптимизациите изискват по-висока пропускателна способност при обмена на данни с паметта и колкото може повече графична памет, допълниха от AMD.

Коментар