Наши студенти проектират напълно нов автомобил

Автомобилът на ТУ-София спечели второ място на Shell еко маратон през миналата година в Ротердам

Автомобилът на ТУ-София спечели второ място на Shell еко-маратон през миналата година в Ротердам

Студенти от Техническия университет-София работят върху дизайна и конструкцията на напълно нов енергийно-ефективен автомобил за състезанието Shell Eco-marathon в Лондон в началото на юли 2016 г.

Това е четвъртият проект за изцяло нов автомобил, който екипът на ТУ-София вярва, че ще успее да реализира успешно, както и предходните три автомобила за еко-маратона.

Досега енергийно-ефективните автомобили в категорията „Градски тип“ са били задвижвани с три различни източника на енергия – хибриден двигател (комбинация между двигател с вътрешно горене и електродвигател), водород и електрическа батерия.

Проектираният в момента автомобил ще бъде задвижван от чисто нова водородна горивна клетка, чиято покупка предстои. Стратегията за победа на бъдещите инженери от ТУ-София стъпва още върху подобрено окачване, задвижваща и спирачна система, както и съвременна електроника.

За постигане на максимална енергийна ефективност отборът търси вариант за карбоново купе, при което теглото на автомобилa ще бъде значително редуцирано.

На миналото състезание студентите от ТУ-София управляваха 90-килограмов автомобил, докато тази година ще посрещнат пистата в Лондон с 80-килограмов.

Другото нововъведение е в дизайна на купето – екипът концентрира усилията си върху конструкция на превозното средство с минимални размери, която ще има по-малко съпротивление на пистата.

Амбицията на отбора е новият автомобил да бъде възможно най-тесен и нисък в рамките на правилата на състезанието, но в същото време да е лек и аеродинамичен.

Ново е и името на автомобила, с който студентите ще поемат предизвикателството да изминат максимално разстояние с минимален разход на трасето в Лондон през месец юли. През 2016 г. той носи името Феникс.

Екипът на ТУ-София е съставен от 11 студенти, които учат в специалности като „Индустриално инженерство“, „Електроника“, „Инженерен дизайн“ и други.

„Тази година вярваме, че с всичко, което правим, ще постигнем по-добри резултати и ще успеем да притесним вечния конкурент в нашата категория – французите. Ако шансът е на наша страна, ще се стремим да завоюваме първото място в нея”, заяви Пламен Пунов, преподавател в ТУ-София и ръководител на отбора.

„Мисля, че с новия автомобил ще можем да изминем над 300 км/м3 на трасето в Лондон и да превърнем тази мечта в реалност“, допълни той.

В момента екипът използва софтуер за симулации на автомобила, с които да изчисли оптималното движение и разход на енергия, както и начина, по който трябва да се пилотира на пистата в Лондон, за да се постигне максимално добър резултат.

През 2015 г. отборът на Техническия университет – София зае второ място сред отборите, които се състезаваха в категорията автомобили „Градски тип“. Отборът измина забележителните 215 км/м3, като остави пред себе си единствено студентите от Политехническия университет в Нант, Франция, с резултат 373 км/м3.

Коментар