Ще плащаме в Япония само с пръстов отпечатък

Гостите на Япония скоро ще могат да се възползват от удобна услуга за плащане на покупки само с пръстов отпечатък

Гостите на Япония скоро ще могат да се възползват от удобна услуга за плащане само с пръстов отпечатък

Япония ще даде възможност на туристите да плащат за покупката на стоки и услуги чрез пръстов отпечатък. Технологията ще стане повсеместно достъпна за Олимпийските игри през 2020 г.

Проектът не се свежда до поредната платежна система на производител на смартфони. Япония планира да изгради независима система, която ще позволи на туристите да плащат за стоки и услуги на ключови места – хотели, ресторанти, паркове и т.н. – само чрез своя пръстов отпечатък.

За да се възползват от подобна възможност, туристите следва да преминат първична регистрация на летището, която включва снемане на пръстов отпечатък и въвеждане на банковите карти в системата.

Първоначално около 300 обекта ще поддържат услугата, а през 2020 г. тя ще стане повсеместно достъпна, съобщи Japan News. Властите обещават анонимност и неприкосновеност на събираните данни.

Дори и в момента влизащите в Япония преминават паспортна проверка със снемане на пръстов отпечатък. Но новата услуга ще позволи на туристите реално да се възползват от това. Тестването й ще започне през лятото на настоящата година.

Коментари по темата: „Ще плащаме в Япония само с пръстов отпечатък”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Това си звучи като първо априлска шега – “Властите обещават анонимност и неприкосновеност на събираните данни” 🙂

Коментар