Играчки и дрехи са сред най-опасните продукти

62% от опасните продукти идват от Китай, според нов доклад на Европейската комисия

62% от опасните продукти идват от Китай, според нов доклад на Европейската комисия

През миналата година в ЕС са изпратени сигнали за над 2000 опасни продукта. Едно от основните предизвикателства е растящият дял на закупените по интернет продукти от държави извън ЕС, сочи нов доклад на Европейската комисия, публикуван днес.

„Изправени сме пред две предизвикателства: онлайн покупки, при които продуктите достигат по пощата директно до потребителя, и силното присъствие на китайски продукти, за които се сигнализира чрез системата за бърз обмен на информация”, заяви Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

През 2015 г. в системата са регистрирани 2072 сигнала и 2745 последващи действия. Когато държава от ЕС публикува сигнал в системата, останалите държави могат да открият продукта на своя пазар и да реагират на тази първоначална нотификация.

Онлайн покупките са ново предизвикателство, защото по този начин продукти от страни извън ЕС, които може да не са били подложени на проверка за безопасност, достигат по пощата директно до потребителите.

Играчките (27%) и облеклата, текстилните изделия и модните артикули (17%) са били двете основни категории продукти, наложили предприемане на коригиращи мерки. За тях са получени най-много сигнали и през предходната година.

Що се отнася до рисковете, през 2015 г. най-често е сигнализирано (25% от общия брой нотификации) за химически риск, следван от риска от нараняване (22%), който бе начело на списъка в предходния доклад.

Най-често срещаните химични рискове, за които е сигнализирано през 2015 г., са свързани с продукти като модни бижута, съдържащи вредни тежки метали, като олово и никел, и с играчки, съдържащи фталати (пластификатори за пластмаса, които могат да предизвикат репродуктивни проблеми).

62% от опасните продукти идват от Китай, с което тази страна на произход остава на първо място в системата за обмен на информация. Китай е страната, от която ЕС внася най-много стоки.

Сътрудничеството с китайските власти продължава да е приоритет за ЕС и се провежда по-конкретно в рамките на механизма за Китай в системата за бърз обмен на информация: всеки сигнал за продукт с произход Китай се изпраща на китайската администрация, за да може тя да разгледа въпроса директно с производителя или износителя, ако те са проследими.

Към днешна дата, Китай е проследил 11 540 сигнала и е предприел коригиращи мерки в 3748 от случаите. В много случаи, проследяването на източника на продукта все още е трудно. Комисар Йоурова ще посети Китай през юни, за да обсъди безопасността на продуктите със своите китайски колеги.

Коментар