Тамагочи: опит за завръщане

Някогашните Тамагочи бяха дребни и можеха да се носят като ключодържател, но новите устройства ще изискват свое по-сериозно пространство (източник: Tamagotchi US)

22 години след първоначалната си поява, след няколко опита за съживяване, Тамагочи се завръщат – готови за новата ера на смартфоните и умните устройства. Сега те могат да да се женят помежду си и да създават поколение. Ще успеят ли?

Някои навярно си спомнят „истерията“, която предизвикаха играчките Тамагочи преди две десетилетия. Това бяха малки електронни джаджи, заместващи домашен любимец – джунджурия, която изисква да я храниш, да я поиш, да я разхождаш, да я галиш, да й говориш, да играеш с нея, да й чистиш – общо взето всичко, което изисква и един обикновено домашен любимец.

Светът полудя по Тамагочи. Писукането на джаджите бе станало едновременно любимо и омразно на децата, да не говорим за техните родители. Сега Tamagotchi On разширява обхвата на „забавленията“ с дигиталното създание.

Промените

Най-очевидната промяна при Tamagotchi On е, че самото устройство е значително по-голямо и изисква повече пространство в джоба. Някогашните Тамагочи бяха дребни и можеха да се носят като ключодържател, но сега вече изискват свое по-сериозно пространство. Направо си е конкурент за джобно пространство срещу… смартфона.

Нещо, което не се е променило при Tamagotchi On, са трите прости бутона, които се използват за взаимодействие с виртуалния домашен любимец и за навигиране в менютата на играчката. В същото време обаче менютата, настройките и опциите са се разширили доста в тази версия.

Може би създателите на това чудо е трябвало да обмислят въвеждането на алтернатива като например малък сензорен екран – особено сега, когато смарт часовниците вече потвърдиха, че и малките екрани са годни за използване.

Пълноцветният екран на Tamagotchi On не е новост, тази функция беше въведена още през 2008 г. с Tamagotchi Plus Color. Цветовете са живи, дори при ярка светлина, отбелязва Gizmodo.

Инфрачервеният предавател и приемник на Tamagotchi On позволява две устройства да споделят данни, улеснявайки „срещи“ между тях и дори „бракове“. Възможността два Tamagotchi On да комуникират безжично по IR не е новост, но сега тя поддържа повече взаимодействия между Tamagotchi и други устройства.

Опит за завръщане

Опитът за завръщане на виртуалните домашни любимци е интересен, като се има предвид, че това е поредният експеримент за съживяване на една стара „легенда“ от света на електронните джаджи. Дали възраждането ще бъде успешно?

Старата слава не е достатъчна за една легендарна марка да стане отново хит. Доказа го и гръмовното „завръщане“ на Nokia 3310, което предизвика много медиен шум, но в крайна сметка добрият стар телефон с копчета не стана масов, както очакваше производителят HMD. Нещо повече, любителите на телефоните с копчетата се разочароваха от усещането за „пластмаса“ в новата версия на легендарния модел.

Тамагочитата са също толкова легендарни. Новият им облик би трябвало да ги прави по-атрактивни, но дали наистина потребителите ще бъдат очаровани от големия размер, по-сложните менюта, постоянното пиукане?

Още едно „пискало“

Макар да са въздържани, пазарните наблюдатели намекват, че този път Тамагочи може би няма да предизвика фурора, който някога създаде с появата си. Тогава малки и големи бяха полудели по малките електронни „пискалки“, редовно плачещи чрез настойчиво „бипкане“ за храна, за галене, за чистене.

На фона на алармите, дистанционните, компютрите, таблетите, смартфоните и куп други устройства – обсебени от приложения, които постоянно изискват нашето внимание – хората сме вече претоварени от постоянната комуникация с електрониката наоколо. Все по-често се говори за „дигитална ваканция“, все повече хора съзнателно ограничават настъплението на електронните устройства.

В подобна обстановка дали наистина е потребна и желана още една джаджа, която се бори за нашето внимание?

Коментари по темата: „Тамагочи: опит за завръщане”

добавете коментар...

  1. go4o pi6oka

    koi sega do tep zaspivaaaa koi osnite ti oblizvaaa

Коментар