Google Translate превежда най-често „I love you”

Онлайн преводачът Google Translate навърши тези дни 10 години. По този повод Google публикува някои интересни факти за услугата.

Над 500 милиона души ползват Google Translate всеки ден, като й възлагат за превод общо 100 милиарда думи на 103 езика. Най-популярни езици са английският, испанският, арабският, руският, португалският и индонезийският.

За сравнение, преди 10 години – в края на април 2006 г. – преводачът на Google знаеше само два езика. В момента 92% от потребителите на Google Translate се намират извън САЩ, като услугата е най-популярна в Бразилия.

Най-често превежданата фраза е „I love you”, която не за първи път оглавява класацията на Google Translate. В последните години нарастват рязко заявките за преводи, които съдържат думата „selfie”, а след смъртта на Принс много хора по света потърсиха превод на „Purple Rain” – един от хитовете на певеца.

В развитието на онлайн преводача участват и самите потребители, като предлагат собствени варианти на преводите. Статистиката сочи, че над 3,5 млн. активни потребители са внесли над 90 млн. корекции.

Google непрекъснато подобрява своята услуга. Наскоро тя се сдоби с функция Word Lens за мигновен превод на текст в изображение от камерата на мобилно устройство с поддръжка на 28 езика, както и с превод на диалози в реално време.

Коментар