Телекомите разшириха честотния обхват за 4G

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков връчва удостоверение за допълнителен честотен ресурс на Александър Димитров - изпълнителен директор на Мтел

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков (вдясно) връчва удостоверение за допълнителен честотен ресурс на Александър Димитров – изпълнителен директор на Мтел

Водещите мобилни оператори получиха тази седмица допълнителни честоти за развитие на 4G мрежите. Теленор, а по-късно Мтел и Виваком съобщиха, че имат разрешения от КРС за допълнителен спектър в обхвата 1800 MHz.

Мтел обяви днес, че вече ползва новия честотен ресурс, като в следствие на това максималната скорост на мобилния интернет достига 130 Mbps.

„Това е от съществено значение за потребителите, защото ще им позволи да усетят изцяло качествата на новата технология“, коментира Александър Димитров – изпълнителен директор на Мтел. Той уточни, че за ползването на допълнителния честотен ресурс телекомът е платил над 12 милиона лева.

Към момента 4G мрежата на Мтел покрива 75 процента от населението на България, като плановете са до края на годината да бъдат добавяни нови населени места и покритието да се увеличава.

Над 81% от SIM картите на ползващите смартфони с планове с включен мобилен интернет в мрежата на Мтел поддържат 4G. В периода до 31 юли подмяната на SIM картата с такава, която поддържа 4G, е безплатна.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков връчи и на Виваком удостоверение за придобиване на допълнителен честотен ресурс от 2×5 MHz в 1800 MHz. За допълнителните честоти компанията е платила над 12 млн. лв.

С тази инвестиция телекомът увеличава честотния си спектър на 30 MHz (2х15 MHz) в обхвата на 1800 MHz и вече има общо 82,4 MHz. Още днес ще бъдат осигурени по-високи скорости за мобилен интернет в рамките на 4G мрежата, увериха от Виваком.

Коментар