HP ще финансира технологични стартъпи

С подкрепата на стартъпи, HP ще се опита да изнесе по-бързо технологиите от лабораториите на пазара

С подкрепата на стартъпи, HP ще се опита да изнесе по-бързо технологиите от лабораториите на пазара

Наскоро създадено инвестиционно подразделение на HP Inc. ще оказва финансова поддръжка на стартиращи технологични компании, съобщиха от ИТ корпорацията.

Фондът обединява екипи, работещи в Пало Алто, Калифорния, където е централата на HP, и Тел Авив, Израел. Техническият директор на компанията Шейн Уол определя Израел като дом за няколко важни операции на HP и голям център за стартъпи и венчърно финансиране.

HP Tech Ventures ще се занимава със стратегически инвестиции в перспективни области като 3D печат, интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект, умно оборудване, виртуална реалност и носими технологии.

„Ще се фокусираме в инвестиции, които ще ни помогнат да ускорим развитието на бизнеса и да осъществим революции в технологиите, които сега се намират в лабораториите”, коментира Шейн Уол.

Официалното обявяване на HP Tech Ventures е формалност, тъй като фондът започна да работи още преди разделянето на HP на две компании – Hewlett Packard Enterprise и HP Inc. – през ноември 2015 г. Вече са сключени и няколко инвестиционни сделки.

Hewlett Packard Enterprise също има собствено инвестиционно подразделение, което се нарича Hewlett Packard Ventures, отбелязва Уол Стрийт Джърнъл. Въобще, подобна инвестиционна активност не е рядкост сред ИТ гигантите. От 1991 г. Intel оперира венчърен фонд Intel Capital, който досега е подкрепил над 1400 компании.

Шейн Уол се присъедини към HP преди три години именно от Intel Capital. Фондът на HP ще финансира стартъпи със собствени средства, а не като традиционните инвестиционни фондове, уточни Шейн Уол, пред когото ще се отчита мениджърът на подразделението Андрю Болуел.

Коментар