Облакът прави Електростарт по-конкурентна компания

Инвестицията в облачни услуги е увеличала конкурентноспособността на Електростат, заяви Боян Яначков, CTO на компанията

Инвестицията в облачни услуги е увеличала конкурентноспособността на Електростат, сподели Боян Яначков, CTO на компанията

Нуждата от увеличаване на конкурентоспособността е накарала Електростарт АД да прехвърли системите за управление на бизнеса си в облака, съобщи Боян Яначков, главен технологичен директор на предприятието, на днешния Cloud Leadership Forum 2016 в София, организиран от IDC България.

„През 2008 и 2009 г. започнахме да обмисляме въвеждането на ERP система и кой е най-подходящият начин да го реализираме. Дотогава всичките ни системи бяха инсталирани вътре в компанията”, разказа Яначков.

Решението идва чак през 2011 година с избора на система за планиране на корпоративните ресурси, а през 2012 „само за една нощ” компанията успява да премахне всички крайни устройства и да премине към работа в облачна среда. Това включва ERP системата, офис пакета, имейл услугата, печата на документи, файловите сървъри.

„Екипът, който се занимаваше с внедряването на бизнес системите, впоследствие се фокусира върху по-важни дейности и реализиране на по-големи ползи за бизнеса”, допълни Яначков.

През 2014-а в облака е добавена нова система за управление на бизнеса – EPS (Enterprise Productivity Software), която позволява по-прецизно и точно планиране на производството. Справките от двете системи се генерират от две BI решения, които също работят в облачна среда. През тази година предстои в клауда да бъде добавено и MES решение.

„Инвестицията в облачни услуги в никакъв случай не може да се нарече голяма. Благодарение на управлението на лицензите, контролираме продължителността на сесиите и не генерираме допълнителни разходи”, каза Боян Яначков.

Като единствен недостатък Яначков посочи опасността от „падане” на услугата, което може да доведе до сериозно забавяне на производството на Електростарт. Дружеството е сред водещите производители в света на електромагнитни и електронни дросели и трансформатори.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментари по темата: „Облакът прави Електростарт по-конкурентна компания”

добавете коментар...

  1. ха

    Сега се оказа, че съм се обадил “на гребена на вълната”. Доста облаци се появиха и след тази тема…

  2. ха

    Нещо се наблюдава облачно нападение в новините. Само обли облаци са им в главите на новинарите.

Коментар