Роботи намалиха двойно персонала на Foxconn

Тайванският гигант Foxconn, основен партньор на Apple, усилено внедрява роботи в производството. Според последни информации, машините са заменили 60 000 души в заводите на компанията, която произвежда продукти за водещи световни брандове.

Преди две години президентът на Foxconn Тери Гоу обяви, че компанията ще внедри 10 000 робота, всеки от които е способен да произвежда по 30 000 устройства годишно. Статистиката сочи, че Foxconn вече е редуцирала двойно броя на работниците, заети в производството.

В интервю за South China Morning шефът на производствения отдел на Foxconn Су Юлиан твърди, че благодарение на роботите, живата работна сила е намаляла от 110 на 50 000 души.

По неговите думи, компанията планира да автоматизира колкото се може повече етапи от производствения процес, като остави на хората да изпълняват най-важните задачи – например, изследвания и разработки, както и контрол на качеството на продукцията.

Въпреки че рязкото намаляване на броя на работните места в заводите може да доведе до спад в жизненото равнище на хората, производителите трудно ще се откажат от автоматизацията. Те предпочитат да инвестират в машини, които не грешат и изпълняват своята работа с една и съща ефективност.

Според публикацията на South China Morning, подобна стратегия на замяна на хората с роботи следват около 600 от най-големите китайски компании. В момента, именно в Китай е съсредоточено световното производство.

Коментари по темата: „Роботи намалиха двойно персонала на Foxconn”

добавете коментар...

  1. ха

    В “ръчичките” на този робот на снимката не виждам нито автомат нито базука. Така, че не схващам как така тези роботи са намалили персонала на половина… И твърде тромави ми се виждат, за да са се справили с “ръкопашен” бой.

Коментар