Браузърът Opera минава в китайски ръце

Неотдавна Opera смени логото и визията си, а сега - и собствеността

Неотдавна Opera смени логото и визията си, а сега – и собствеността

Консорциум от китайски компании поглъща Opera Software, разработчик на браузъра Opera. За своята европейска придобивка китайците ще платят 1,2 млрд. долара.

Интересът на китайските инвеститори към Opera беше огласен още в началото на годината. Вчера бордът на директорите на норвежката компания е приел офертата, без промяна в цената, съобщи newsweb.no.

Стойността на продажбата е с 53% по-висока от цената на Opera в момента. Консорциумът-купувач обединява три компании – Qihoo 360, Kunlun и Yonglian, като в сделката участва и инвестиционният фонд Golden Brick Silk Road.

Сделката ще бъде финализирана след одобрение от регулаторите в Китай и Норвегия. Засега няма яснота какво ще се случи с Opera Software и нейните продукти след придобиването, но най-вероятно китайските собственици ще продължат да развиват браузъра.

Коментари по темата: „Браузърът Opera минава в китайски ръце”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ползвам Опера над 15 години като основен браузър. При това под всеки съществувал уиндос и под няколко линукс дистрибуции. Дори в момента съм с Убунту и Опера. Досега недостатък не съм му открил. Единствено ползвам фирефокс за анонимно сърфиране когато съм на фирмен или обществен компютър. Умен ход за китайците. А че нямали софтер…

  2. т

    Загуба 2015 = -51 мил норвежки крони

  3. ха

    Напълно резонно беше Опера да изоставят своя енжин, защото той им носеше негативи, а не позитиви. Трябва ти екип, който да го разработва и на който да плащаш заплати. Като резултат получаваш визуализация на уеб страниците, която не е както трябва – разработчиците настройват всичко според енжините на Google, на Microsoft, Apple и Mozilla, но не и за Opera, поради много малкия й дял от пазара.

    Така че Opera много добре си знаят какво да правят и го правят. Но след покупката – вече не е ясно как ще се развият нещата…

  4. Пиван

    Интересно какво е реално останало да се продава в Opera.

    Ами едно нищо е вътре нищо няма !!!
    Вътре ядрото най-важната част на всеки уеб браузър е енджина за обработка на уеб страниците и Opera използва Blink (web browser engine), което е в Goolge Chrome, и Chromium. Така че какво са продали и купили – много пари за едното нищо …

  5. Тенор

    Ники, кога за последно си работил с Опера, та твърдиш, че е бавен. Светкавица е, много хубав браузър, с отличен дизайн. Моля се китайците да не го развалят, но няма причина да го направят, щом го купуват.

  6. bbb

    Аз чакам пълната версия на новия browser на Avira.

  7. ха

    Киро, ами до това води: “53% по-висока от цената”! Иначе китайците от софтуер нищо не схващат, така че бъдещето на Opera е определено мрачно (а и самият екип на Opera много гъвкаво се справяше в пазарната обстановка, което китайците едва ли умеят)…

    Жалко, защото наскоро мислех да се ориентирам към Opera.

  8. Киро

    Ами, смяната на JavaScript engine до това води!

  9. Ники

    Тази Опера много бавна.

  10. Аркан

    Opera има потенциал, но и много недостатъци! Дано китайците я подобрят.

Коментар