IBM сключи $300-милионен договор с Emirates Airlines

Emirates Airline възложи на IBM обслужването на ИТ инфраструктурата си за срок от 10 години

Emirates Airline възложи на IBM обслужването на ИТ инфраструктурата си за срок от 10 години

IBM сключи договор за ИТ аутсорсинг с една от най-големите авиокомпании – Emirates Airlines от Обединените арабски емирства, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

В продължение на 10 години IBM ще се грижи за ИТ инфраструктурата на Emirates, като помага на компанията да обслужва по-ефективно клиентите си. Сред услугите влизат кодиране на данни в реално време и създаване на нови приложения с функционалност, която позволява и на външни разработчици да предлагат съвместими програми.

Освен това IBM ще помага на Emirates да подобри системите за управление на бизнеса си и да оптимизира работата на летищата. Договорът е на стойност 300 милиона долара.

И други авиокомпании преминават към подобен аутсорсиннг с надежда да съкратят разходи и да повишат ефективността на своите операции. През ноември 2014 г. IBM сключи ИТ сделка на стойност 1 млрд. евро с авиокомпанията Lufthansa, а през септември миналата година се ангажира с доставката на облачни услуги за Finnair.

Също през есента на 2015 г. IBM подписа договор за ИТ аутсорсинг с Etihad Airways за срок от 10 години, на стойност 700 милиона долара. Emirates, от друга страна, си сътрудничи с IBM вече 30 години, като ползва нейни ИТ системи за продажби и резервиране на билети.

Коментар