4G услугите взимат превес над 3G по приходи

Към началото на настоящата година в света е имало 1,1 млрд. устройства с връзка към мрежи 4G LTE

Към началото на настоящата година в света е имало 1,1 млрд. устройства с връзка към мрежи 4G LTE

Приходите от услуги на мобилните мрежи от четвърто поколение (4G) ще превишат тези от 3G през настоящата година, прогнозира Strategy Analytics.

В стойностно изражение приходите от 4G ще достигнат 426 млрд. долара, или 49% от общите приходи от мобилни мрежи, при 25% дял от безжичните абонаменти. Същевременно приходите от 3G услуги ще намалеят с 19%, а на 2G – с 21%.

Прогнозата включва само услугите, свързани с крайни потребители, т.е. използването на смартфони, таблети, модеми и т.н., без да отчита междумашинното взаимодействие през мрежите.

Според анализаторите, приходите от услуги на безжични мрежи ще достигнат своя пик през 2019 г., когато пазарът ще генерира 882 млрд. долара, което обаче е само с 3% повече от резултата за 2015 г.

Делът на приходите от 4G услуги ще варира от 10% в Близкия изток и Африка до 79% в Северна Америка, 82% в Япония и 90% в Южна Корея, сочи прогнозата.

Към началото на настоящата година в света е имало 1,1 млрд. устройства с връзка към мрежи 4G LTE. Очаква се към края на годината броят на тези устройства да нарасне до 1,9 млрд. броя, според доклада на Strategy Analytics.

Към 2022 година броят на 4G свързаните устройства ще се увеличи до 5,6 милиарда, което ще бъде 62% от всички безжични абонаменти, прогнозират анализаторите.

Коментар