Microsoft нарочи Chrome за енергиен вампир

Според тестове на Microsoft, браузърът Edge консумира най-малко енергия

Според тестове на Microsoft, браузърът Edge консумира най-малко енергия (източник: Microsoft)

Microsoft твърди, че най-популярният браузър в света – Google Chrome – консумира повече енергия от нейния Edge и конкурентите Firefox и Opera. Компанията привежда резултати от изследване, което отчита времето за автономна работа на лаптоп при използване на различни браузъри.

Резултатите показват, че при възпроизвеждане на видеоклип, един и същи ноутбук издържа различно време на батерия, в зависимост от браузъра. При Chrome батерията издържа 4 часа и 19 минута, при Firefox и Opera – съответно 5,09 ч. и 6,18 ч., а при Microsoft Edge времето за автономна работа достига 7 часа и 22 минути.

На базата на тези данни, Microsoft заключава, че нейният Edge осигурява със 70% повече врече за работа на батерия, спрямо Chrome. Превъзходството на Edge спрямо Firefox и Opera възлиза съответно на 43% и 17%, твърди компанията в блога на Windows.

В допълнение, Microsoft е измерила в лабораторни условия енергийната консумация на четирите браузъра с помощта на зациклен сценарий – отваряне на нови табове, уеб страници, преглеждане на страници, видео. Edge се оказва отново победител в теста на Microsoft.

Накрая, компанията представя графика, съставена на базата на данни, получени от милиони компютри под управление на Windows 10. На нея се вижда, че Edge и Firefox са по-ефективни по отношение на енергията. Неясно защо от графиката липсва браузърът Opera, който подобри значително производителността със смяната на енджина.

Коментари по темата: „Microsoft нарочи Chrome за енергиен вампир”

добавете коментар...

  1. Станислав

    Да се откажеш от услуги на МС защото те шпионират и да минеш на гугълски такива е като да избягаш от двора на пинчера в двора на питбулите.

  2. мда

    Ми то хубаво че не черпи батерия Еджа ама и като не отваря коректно към 50% от страниците които посещавам – кел файда че е икономичен…

  3. Димитър Иванов

    Безумно е да са плюе ей така за спорта. Като чели пък има някакви хора, на които Майкрософт са им изпили майчиното мляко и сега цял живот под всяка статия, която набарат се упражняват в плюене и избиване на комплекси. То е ясно, че на тази тема Гугъл и Андроид са царете, защото това им е бизнеса, но честно не съм видял статии, по които се плюе по Гугъл.

  4. olo

    Явно някои правят нередни неща за да се притесняват от шипионсикия софтуер.
    Андроида е същото ама си мислят като че ли не е, от там даже дадоха да се разбере че ако харесвате и искате андроид се съглсявате с шпионажа, и насочените реклами към вас след задълбочен анализ на съдържането на ваште имейли.
    iOS е подобно, какво очаквате от M$ ще прави това което се търси, подобно на предните боклуци. А #КОЙ измисли тези боклуци?

  5. Аркан

    Може да изглежда пресилено, но за мен Win 10 и Edge са си чист Bloatware, Crapware, Junkware или който и подобен израз да използвате за безполезен и ненужен софтуер!
    Като добавим и телеметрията – ето ти и шпионски софтуер!

  6. Anonymous

    То от технюза всеки ден по една добра новина за вампирите от MS. За радост на нормалното човечество , няма никакво значение колко добре платени новини ще има за този потъващ кораб

  7. Ned

    Има го Opera,как да го няма ама защо ли го има ?

Коментар