260-ядрен чип държи Китай на върха при суперкомпютрите

Новият лидер при суперкомпютрите – китайският Sunway TaihuLight – ползва собствен 26-ядрен процесор

Новият лидер при суперкомпютрите – китайският Sunway TaihuLight – ползва собствен 260-ядрен процесор

Китайски 260-ядрен процесор ShenWei SW26010 позволи на суперкомпютъра Sunway TaihuLight да се изкачи на първо място по производителност в света. Новият лидер сменя друг китайски шампион – Tianhe-2, който от 2013 г. оглавява класацията Top500.

Sunway TaihuLight е разработка на Националния изследователски център за паралелни изчисления и технологии NRCPC, който по-рано създаде Sunway BlueLight с производителност 796 терафлопа (TFLOPS).

Първият суперкомпютър на NRCPC ползваше собствени процесори ShenWei SW1600 от трето поколение с по 16 ядра, но новият модел стъпва на 260-ядрен процесор SW26010. Производителността на един такъв чип превишава 3 терафлопа.

Като цяло, суперкомпютърът съдържа 40 960 еднопроцесорни възела. При теста Linpack производителността достига 93 петафлопа (PFLOPS), а пиковата стойност е 125 PFLOPS.

Миналата година Tianhe-2 трябваше да постигне 110 PFLOPS, но САЩ блокираха доставките на нови процесори Intel Xeon в Китай. В крайна сметка китайците съдадоха собствен процесор, който не отстъпва на Xeon Phi Knights Landing.

SW26010 е 64-битов процесор с архитектура RISC, поддръжка на инструкции SIMD и разбъркано изпълнение на команди. Всяко ядро разполага с 12KB кеш памет за инструкции и 64KB кеш за данни. Процесорът работи на честота 1,45GHz.

Възлите на суперкомпютъра имат по 32GB оперативна памет DDR3. Те консумират по 15,3 мегавата, в сравнение със 17,8 мегавата при Tianhe-2.

В челната десятка на Top500 влизат два китайски суперкомпютъра, които заемат първо и второ място (!). С четири системи са представени САЩ и с по една – Япония, Швейцария, Германия и Саудитска арабия.

Коментари по темата: „260-ядрен чип държи Китай на върха при суперкомпютрите”

добавете коментар...

  1. ха

    Имай предвид “До Oracle”, че почти всички твърдения които казваш са без някакви конкретни факти. Китайците произвеждат процесори, но наистина те не са по най-модерните технологии (Южна Корея и САЩ притежават въпросните топ технологии). Енергийната ефективност е пряко свързана както с хардуер, така и със софтуера, така че не е ясно комбинацията от по-подходящ софтуер към хардуера дали намя да компенсира дори изцяло (иначе трябва да се приспособяваш към затворена архитектура на процесор).

    Относно цената – определено им е излязло многократно по-скъпо, защото са похарчили суровини и са създавали и наемали специалисти. Много по-евтино щеше да им бъде просто да върнат малко хартийки, които са част от мега огромния дълг на САЩ към Китай (който и без това с времето инфлацира).

    Това за брака и за отказоустойчивостта – просто забрави. Това не ти е 20 години назад, когато бракът беше огромен. Сега да има брак в рамките на десети от процента. Технологията се разви сериозно!

    Освен това твърдението ти, че при отказ на процесор ще трябва да се спира суперкомпютъра е една пълна глупост, която показва незнанието ти за този вид техника!!! Суперкомпютрите са така архитектурно проектирани, че като ти изгори процесор, той се изолира автоматично електронно от системата и се чака физическата му замяна. Нищо не се спира фактически, освен че производителността пада незначително, заради липсващия процесор.

  2. Anonymous

    Интрересното на този китайски процесор е, че не им е първият. А още по – интересното е, че няма да им е последният. Ама съвсем няма да е последният. А Азия е огромен пазар. Да обяснявам ли още значението на това събитие? Самите китайци строят суперкомпютри и дейта центрове като невидели. Понеже им е евтина техниката, домашните системи се купуват в мащаби, невъобразими за европейското съзнание. Което си е перфектен пазар за да тръгнеш да завладяваш света.

  3. До Oracle

    Да не говорим какъв среден период на отказоустойчивост има подобен компютър съдържащ десетки хиляди китайски 260 ядрени процесори.
    Подобни системи често се налага с дни, че може би и седмици да работят по дадени изчисления, а нищо чудно тази система през няколко дни да спира за подмяна на дефектирали процесори или елементи.
    Не знам защо се нервирам на прости хора, в края на краищата да си прост си е природна даденост, но…

  4. До Oracle

    Тези системи се ползват в Китай от военните. Американците според теб трябваше да им продадат Xeon Phi процесори, че да улеснят максимално Китай да си подобрят ядрените оръжия. Според теб са тъпи, че не да им продали или май друг е тъпия?
    Китайците са си сглобили компютъра с техни процесори, което със сигурност им е излязло 3-4 пъти по-скъпо (мога да си представя какъв брак е имало в производството на подобен 260 ядрен чип).
    Отделно подобна машина с този китайски процесор харчи вероятно 2 пъти повече ток отколкото, ако бяха Intel-иките процесори, а когато говорим за магавати ел. енергия, говорим за допълнителни милиони давани за експлоатацията на подобна машина. Единственото хубаво е, че китайските военни имат пари, явно в излишък за харчене.
    Ама какво да обясняваш на олигофрени, които намесват шлифери и тем подобни олигофрении, но иначе Intel, AMD, nVidia, Qualcomm, IBM, Apple… нищо не струват, виж китайските процесори са велики, нали?!?

  5. Oracle

    Ми нормално …
    Те американците си мислят, че шлифера са докопали, ама нещо крива сметката.

  6. Anonymous

    В смисъл, американците им отказали да им продадат интелски процесори и китайчетата взели, че си направили свой и пак постигнали целта… Направо ма утрепаха тея момчета…

Коментар