Китай остава недостижим при суперкомпютрите

Суперкомпютърът Sunway TaihuLight постига резултат от 93 петафлопа в теста Linpack

Китайският суперкомпютър Sunway TaihuLight запазва първото си място сред най-високопроизводителните машини в света, съгласно новото издание на рейтинга TOP500, който се актуализира два пъти годишно.

Сумарната производителност на всички системи в списъка е нараснала с 32% и възлиза на 749 петафлопа (PFLOPS). Както и в предишното издание на рейтинга, суперкомпютърът Sunway TaihuLight е недостижим на върха, с огромна преднина спрямо конкурентите. В теста Linpack китайската машина демонстрира резултат от 93 петафлопа.

Второто място също принадлежи на китайски суперкомпютър – това е машината Tianhe-2 с постижение от 33,9 петафлопа. PFLOPS. Tianhe-2 оглавяваше TOP500 в продължение на три години, но през 2016 г. отстъпи лидерството на TaihuLight.

Трети в рейтинга е суперкомпютърът Piz Daint (Cray XC50), инсталиран в Швейцария.  Чрез модернизация системата се сдоби с ускорители Nvidia Tesla P100 и повиши производителността си от 9,8 до 19,6 PFLOPS, за да се изкачи с пет места в класацията.

Най-мощният американски компютър Titan (Cray XK7) слезе на четвърто място с резултат 17,6 PFLOPS. След него се нарежда още една американска машина – Sequoia (IBM BlueGene/Q), която постига производителност 17,2 PFLOPS.

САЩ обаче водят по брой на суперкомпютрите в TOP500. Американските машини в рейтинга са 169, а на второ място е Китай със 160 системи. Следват Япония с 33 суперкомпютъра, Германия с 28 и Франция и Великобритания с по 17 машини.

Повечето суперкомпютри стъпват на процесори Intel – такива са 464 от всички 500 машини. Ускорители влизат в конфигурациите на 91 суперкомпютъра, като най-често това са Nvidia GPU, сочи статистиката.

Коментари по темата: „Китай остава недостижим при суперкомпютрите”

добавете коментар...

  1. MP

    На прозорци 10 ли джитка?

  2. Anonymous

    Изгарят си тока.

Коментар