Българско изобретение помага на децата с аутизъм

CAPPLO функционира на базата на напредничав софтуер и уеб базирана платформа

Първото по рода си устройство CAPPLO функционира на базата на напредничав софтуер и уеб базирана платформа

Иновативно високотехнологично решение осигурява по-надеждна защита на децата с аутизъм и по-голяма сигурност за техните семейства. Устройството със социална насоченост бе представено днес във Vivacom Art Hall.

CAPPO е разработка на стартъп компанията EuroPATC, основана у нас със средства на  инвестиционния фонд Eleven, и се явява технологична новост в световен план. Проектът е подкрепен от Виваком, като 30 български семейства ще изпробват изобретението безплатно през следващите шест месеца.

На пазара устройството ще се предлага от фондация I CAN TOO. Негов автор е Драгослав Радойчич, инженер-програмист, основател на EuroPATC и самият той баща на 11-годишно дете с аутизъм. Идеята му хрумва през 2013 г., когато детенце с аутизъм в Ню Йорк бяга от училище, за да бъде намерено 3 месеца по-късно в една река.

„Никога няма да забравя този трагичен случай”, сподели Радойчич на представянето на CAPPLO. „Създадoх това решение заради всички деца с аутизъм по света и съм щастлив, че от днес започваме да творим история!”, допълни той.

CAPPLO е електронно устройство, което се поставя в специално разработена дрешка на гърба на детето. То е снабдено с множество сензори, които следят къде е детето, каква е позицията на тялото му, дали е паднало, движението, вибрациите (включително при гърч и епилептични пристъпи), има ли повишение на температурата или досег с вода.

Електронното устройство CAPPLO се поставя в специално разработена дрешка на гърба на детето

Електронното устройство CAPPLO се поставя в специално разработена дрешка на гърба на детето

Устройството функционира на базата на напредничава софтуерна програма и уеб базирана платформа. То изпраща сигнали, които родителите следят на мобилния си телефон, лаптоп или таблет, според настройките, които са задали.

CAPPLO регистрира всяка промяна в състоянието на детето и при отклонение изпраща SMS и звуков сигнал до родителя и до посочения от него кръг от доверени хора. Така се осигурява по-надеждна защита за децата с аутизъм, по-голяма сигурност за техните семейства и се изгражда общност от съмишленици.

Уеб базираната платформа записва всички данни за живота на децата, всеки ден. Събраните масиви от данни могат да намерят приложение за анализи и изследвания в научно-изследователски, университетски, терапевтични и фармацевтични центрове.

Останалите устройства за деца с аутизъм в света (часовници, гуменки, гривни) нямат сензори, поставят се директно на кожата (което за свръхчувствителните деца с аутизъм е проблем), нямат поддържаща уеб платформа за споделяне на идеи и практики и помощ от съмишленици.

Виваком съдейства технологично и финансира развитието и пилотната фаза на проекта. „CAPPLO освен високотехнологично изобретение и продукт на стартираща компания е и една кауза, която реално ще помогне на много хора по света. Очакваме след гладкото преминаване на тестовата фаза продуктът да стане широкодостъпен и за пореден път с помощта на иновации и технологични решения да се превъзмогнат сериозни социални и лични предизвикателства – нещо, което е в центъра на нашата философия и ценности”, каза Веселка Вуткова, директор Корпоративни комуникации на Виваком.

Устройството ще се предлага на пазара на достъпна цена. Отделно от това, предстои да се учреди благотворителен фонд за набиране на средства, така че CAPPLO да достигне до всяко нуждаещо се дете и неговото семейство, уточни Севдалина Василева, консултант на EuroPATC и фондация I CAN TOO.

„България е първата страна, в която тази новост без аналог в света, се изпробва. България ще бъде и първата държава, в която устройството ще бъде пуснато на пазара – през декември 2016 г.”, допълни тя.

Коментари по темата: „Българско изобретение помага на децата с аутизъм”

добавете коментар...

  1. Мария

    Много въпроси и много съмнения! Всички принципно са прави, нека да сме живи и здрави, времето и опита ще покажат има ли устройството положителен ефект и за родителите и за децата или поражда повече тревоги.

  2. ха

    > в белите страни подобни устройства са забранени
    Това обяснява защо устройството е специализирано само за болни деца. Определено законите за следене не важат дори в белите страни, ако въпросното устройство е важно за живота на детето ти! При нормалните деца този аргумент отпада и такива устройства явно не е законно да се ползват…

  3. Anonymous

    v belite strani podobni ustroistva sa zabraneni

  4. Anonymous

    i roditelite pri nai makoto otklonenie shte bjagat do u4ilishte da proverjavat zasto deteto e padnalo po vreme na mezdu4asie ..ili se e namokrilo dokato e pilo voda. ….eee hubavo no njama personal privacy. za tova ne sa pomislili.

  5. Anonymous

    Супер, време е в България да започнем да правим по-смислени проекти, не само псевдо-софтуерни платформи.

    Фофу, иновацията може да бъде на много нива. Те военните в САЩ от десетилетия разработват и exoskeleton, обаче с всичките милиарди хвърлени в разработката, все още не са намерили как точно да съхраняват/доставят необходимата за функционирането енергия.

    В същото време, японски учени и лекари са разработили exoskeleton, който да помага на хора, които не могат да ходят. Проектът е глътнал под $2 милиона и вече се прилага в практиката.

    Иновация е и да направиш нещо съществуващо, но по такъв начин, че да не коства милиарди 🙂

  6. ха

    Само не разбрах, защо само за деца с аутизъм. И за нормалните деца подобно устройство би било полезно. Примерно хубаво е да се следи и пулса на детето, защото по него например може да се отчете уплаха. Отклонение от обичайния маршрут за ходене вкъщи също трябва да те информира със SMS.

  7. Фофу

    Супер е, че най-накрая стига и до децата. Иначе за изобретение е малко силно да се говори. Военните имат такава екипировка от десетки години.

  8. Anonymous

    Това е супер изобретение,убеден съм,че ще помогне на много хора. Дано да има успех и извън България.

Коментар