Китайските хакери свалиха от мушката САЩ

Приоритетна цел на китайските хакери вече не са Съединените щати

Приоритетна цел на китайските хакери вече не са Съединените щати

Китайските хакери пренасочиха атаките си от САЩ към други цели след сключване на споразумението за киберсигурност между Вашингтон и Пекин, сочи доклад на американската компания FireEye, цитиран от Ройтерс.

Броят на кибератаките, организирани от китайски хакери срещу САЩ, е намалял с 90% през последните две години. Вашингтон все още не признава пълното изпълнението на споразумението с Пекин, но данните от доклада на FireEye ще бъдат взети под внимание, коментират представители на администрацията на Обама.

Тази година са регистрирани само два опита за кибершпионаж от страна на Китай срещу САЩ, но липсват доказателства за кражба на данни. И двете атакувани компании имат договори с американското правителство.

Според анализа на FireEye, китайските хакери под контрола на правителството пренасочват дейността си към кибершпионаж в Русия, Япония, Южна Корея и държавите от Близкия Изток. В частност, интерес за тях представляват военни тайни на Русия и Украйна, информация за политически движения в Индия и за промишлеността на Монголия.

Наскоро антивирусната компания Лаборатория Касперски също потвърди засилената активност на китайските хакери срещу Русия, на фона на най-добрите от много години насам отношения между двете държави.

Коментари по темата: „Китайските хакери свалиха от мушката САЩ”

добавете коментар...

  1. ЙОДА

    Глупости……САМО С ЕДНА ДУМА

  2. ха

    Откога хакерите вървят със своята националност? Нали затова са хакери, за да я крият. Това за което са се договорили по-скоро е да не се ползват китайските IP адреси за атаки против САЩ, като САЩ най-вероятно в замяна е обещал да не блокира правителствено закупуването на американски фирми от китайски такива (то САЩ имат ли друго, което все още да продават).

    Чрез такъв вид стъпка софтуерните американски компании ще могат по-лесно да стъпят на китайския пазар!

Коментар