IBM обещава най-бързия суперкомпютър през 2018 г.

Summit ще бъде готов след две години и ще има производителност 200 петафлопа

Summit ще бъде готов след две години и ще има производителност 200 петафлопа

IBM планира да пусне след две години най-мощния в света суперкомпютър. Машината Summit ще бъде два пъти по-бърза от сегашния номер едно – Chinese Sunway TaihuLight.

Според официалната информация, Summit, който се очаква през 2018 г., ще предложи производителност 200 петафлопа, спрямо 93 петафлопа за китайската машина.

IBM ще достави Summit в Националната лаборатория Оук Ридж към Министерство на енергетиката на САЩ. Машината ще разчита на процесори IBM Power9 и графични ускорители Nvidia Volta, които взаимодействат помежду си чрез високоскоростен протокол NVLink.

Суперкомпютърът ще се състои от 3400 възела, всеки от които ще има над 500 гигабайта комбинирана памет – HBM и DDR4, както и 800 GB кешираща флаш памет във вид на енергонезависим буфер. Предвидена е високоскоростна връзка между възлите Mellanox EDR InfiniBand.

Chinese Sunway TaihuLight и IBM Titan (предшественикът на Summit) имат съответно по 40 960 и 18 688 възела. Titan разполага с 32 GB памет във всеки възел и се базира на чипове AMD Opteron и копроцесори Nvidia Kepler.

Summit беше обявен още през 2014 г. с обещанието за производителност от 150 петафлопа. Разработката на системата започна след сключване на договор на стойност $325 млн. между IBM и Министерство на енергетиката на САЩ.

Коментари по темата: „IBM обещава най-бързия суперкомпютър през 2018 г.”

добавете коментар...

  1. ха

    Терминът “възел” си е утвърдено отдавна понятие, използвано първоначално във вариант “комуникационен възел”. Българският език се формира основно по това да е лесно произнасян, а това “ноуд” е толкова изкривено… В българския език няма голяма логика (освен доброто звучене), като например множествено число се формира по 3 различни начина за различните думи от мъжки род…

  2. Балгаран

    “IBM ще достави Summit в Нациоаналната лаборатория” НациоАНАЛНАТА лаборатория – много п…ски ми звучи!

  3. :)

    То и с възела си е добро …все си мисля, че никой не ползва буквалният превод при специфични названия а се ползва както се чува “ноуд” (node). По логиката на преводача, не трябва да се пише БИОС а първична входно/изходна система.

  4. tafcho

    Това със съпроцесорите беше добро …..

Коментар