Хай-тек парковете са най-ефективни в мегаполисите

Бизнесът с интензивно използване на знания и информация (KIBS) е най-продуктивен в гъсто населените градски агломерации, твърди японският икономист Масаюки Морикама, цитиран от Комерсант.

Изследването установява, че технологичните паркове в Токио и Осака, както и R&D подразделенията на корпорациите са по-продуктивни, в сравнение с отделните градчета с концентрирана високотехнологична дейност, вкл. проекти като Силициевата долина.

Интересът към KIBS датира от началото на века. Към тази сфера от дейности се отнасят разработката на софтуер, интернет услугите, анализът на данни, медиите, рекламата, консултантският бизнес, дизайнът, част от изследванията и разработките (R&D) и др.

Към момента няма общоприето определение за KIBS, като съществуващите описания се преплитат с креативната индустрия и се противопоставят на индустриалните и технологичните иновации.

Според някои икономически разработки, индустриалните иновации не работят добре в изолация от основната бизнес среда. Базирайки се на данни от японски компании, Морикава твърди, че има силна връзка между разполагането на KIBS на територията на мегаполисите и производителността на труда в тях.

В частност, данните показват, че продуктивността на KIBS бизнеса се увеличава с 5% при преместване в град с двойно по-голяма плътност на населението. Когато подобен бизнес е разположен в малки градове, той трябва да използва нестандартни стратегии за своето развитие.

С други думи, проекти като Силициевата долина, които редица страни искат да реализират, може и да не са удачни, поради ниската продуктивност. Причините са достатъчно банални – налице са социална изолация на служителите и увеличени разходи за взаимодействие на иновативния KIBS бизнес с традиционния.

Коментари по темата: „Хай-тек парковете са най-ефективни в мегаполисите”

добавете коментар...

  1. ха

    Голям разбирач се оказа ти Anonymous. Подигравам се на японец, а не на Япония. И при това с пълно основание.

  2. Anonymous

    А пък на мен ми е много смешно да видя българин да коментира на тема продуктивност и така гордо и смело да се подиграва на Япония.

  3. ха

    Японец ми говори за продуктивност на писане на софтуер, разглеждайки ситуацията в … Япония.

Коментар