Фалшиво Firefox обновление инфектира с изнудвачи

Потребителите на Firefox са изложени на риск от модификация на вирука Kovtek

Потребителите на Firefox са изложени на риск от модификация на вируса Kovter

Злонамерен софтуер се разпространява като фалшиво обновление за браузъра Firefox и помага на киберпрестъпниците да инсталират троянци и програми-изнудвачи на компютрите на жертвите.

Вирусът прониква в компютрите при посещение на вредоносен уеб сайт, алармира компанията за сигурност Barkly Protects. На риск са изложени потребителите на браузъра Firefox, който по последни данни на Net Applications има около 8% пазарен дял.

Новооткритата заплаха се явява модификация на добре познатия вирус Kovter. След зареждане и пускане, вредителят записва в различни части на Windows регистъра криптиран скрипт, който стартира PowerShell.exe.

След дешифриране е установено, че в вирусът съдържа в себе си друга криптирана програма Powershell, предназначена за внедряване на шел код в системата – а това е код, който има достъп на ниско ниво до операционната система.

Ситуацията се усложнява от факта, че новата модификация на Kovter е подписана с легитимен сертификат от разработчика на антивируси Comodo. Повечето антивируси пропускат да проверят приложенията с легитимни сертификати, считайки ги за безопасни.

Експертите препоръчват на потребителите на Firefox да избягват приемането на предложения за обновяване на браузъра извън стандартния процес и да правят ъпдейтите от менюто „About Firefox”. При наличие на обновление, информацията за него се показва именно в прозореца на това меню.

Коментар