Google ще обучи безплатно 2 млн. индийски програмисти

Google даде ход на програма за обучение на индийски разработчици на софтуер за мобилна платформа Android. Безплатната инициатива ще обхване около два милиона души, съобщи Блумбърг.

Програмата е насочена към правителствени и частни университети, както и към други учебни заведения и се поддържа от индийската Национална корпорация за развитие на професионални умения (NSDC). Очаква се от програмата да се възползват около две хиляди университета, които ще обучават общо 250 хиляди студенти за една година.

Във връзка с инициативата, вицепрезидентът на Google Цезар Сенгупта коментира, че към 2018 г. Индия трябва да се изкачи на първо място в света по брой разработчици – около 4 млн. души, една четвърт от които ще се занимават с мобилни приложения.

Google счита Индия за уникална страна в разработката на интернет-иновации, които се отразяват на милиони хора, влизащи в глобалната мрежа с помощта на мобилни устройства, допълва Сенгупта. Според него, инициативата на Google за обучение на програмисти за Android ще помогне на Индия да стане световен лидер в сферата на мобилните разработки.

Коментари по темата: „Google ще обучи безплатно 2 млн. индийски програмисти”

добавете коментар...

  1. Фрилансера

    Оле майко, индиец програмист ?!!?!
    Тея май забравиха защо преди десет години всички ИТ фирми си заминаха от Индия.
    За забравилите ще припомня, че качеството на кода и подръжката беше под всякаква критика.То не е само да намериш евтина работна ръка, трябва и продукт да излезе.

  2. Coding Monkey

    Никак няма да се учудя, че част от тези индийци ще залеят пазара на труда в България.
    Най-малкото ще са много желани и търсени от нашия бизнес.

    Отдава вече комптърен специалист не е нито престижна професия, нито високо квалифицира, а сега и ниско платена техничарска работа.

    Има вече популярни компютърни ферми, които работят като на поточна линия подобно на фабрики и заводи за консерви. Много глад има за ниско квалифицирани писачи на код.

    Това не е случайно у нас готвят сини карти визи именно за индийци и други подобни, които ще бягата от една по-голям мизерия в друга по-малка мизерия тоест у нас.

    Нашите бизнес хора са освирепели за така наречениет псевдо ИТ спецове, но пък евтини писачи на софтуер който е без това в повечето случаи е за еднократна употреба и кратък срок на годност.

    Така че какво друго можем да кажем освен добре дошли у нас Coding Monkeys!

  3. ха

    То точно при масов подбор можеш да извлечеш най-доброто! Факт. Това което правят индийските ИТ специалисти е:

    -> отбиване на номера от страна на не много умни индивиди, които работят за да си изкарват хляба по най-лесния начин. За тази група говори Ганьо.

    -> хора, програмиращи софтуера за космически мисии, които са най-добри (в световен мащаб) в съотношението цена / функционалност. С обикновен реактивен двигател (а не скъп от йонен тип) индийските изпратиха ракета да изследва Марс!

    Ясно е, че при широкия избор явно Google ще се опита да открие втората група програмисти, а не тези, които заливат пазара с евтини умения. Нещата са почти същите като при китайците, но по отношение на хардуера – в Китай се произвеждат много боклуци, но също така и iPhone правят също така (а и техните топ марки вече вадят прилични по качество продукти).

  4. Ганьо

    Населението на Индия вече е над 1.5 милиарда, скоро може да чукне и 2 милиарда. Та тези цитирани 2 милиона са едва 1 на хиляда от населението, може и да не е чак толкова невъзможно. Макар че сме се нагледали на изпълненията на индийски “IT специалисти”. Но може тук да се гони количество, а не качество.

  5. Anonymous

    Едно време МС искаха всеки чеп да става за зеле, сега гиглите подеха идиотската инициатива.

Коментар