Chrome получава защита от квантови атаки

Квантовата ера може да настъпи по-рано от очакваното, а това означава, че интернет услугите ще станат много по-уязвими

Квантовата ера може да настъпи по-рано от очакваното, а това означава, че интернет услугите ще станат много по-уязвими

Google интегрира защита от квантов пробив в браузъра Chrome, който се явява най-популярният в света. Подобно ниво на сигурност е необходимо за бъдещето, тъй като квантови компютри все още не съществуват и засега хакерите не биха могли да се възползват от техния ресурс.

Според представители на интернет компанията, цитирани от CNET, използваните в момента алгоритми за криптиране в Chrome са добри за днешните възможности на хакерите, но същевременно са безсилни срещу квантовите компютри, които имат невероятно голям потенциал за пробив на всякаква защита.

Ето защо Google е създал нов алгоритъм за защита, наречен New Hope, който може да шифрира уеб сайтове с помощта на специален постквантов ключ. Алгоритъмът е устойчив на всички методи за взлом, съществуващи в момента. New Hope вече се тества в бета версии на Chrome в режим на шифриране на данните между браузъра и сървърите на Google.

Интеграцията на квантова защита в Chrome е голяма стъпка напред. С разивитието на компютърните алгоритми, Google ще продължи да усъвършенства New Hope. Самите квантови компютри все още се намират на начален етап на разработка, но темповете на развитие се ускоряват и е възможно квантовата ера да настъпи по-рано, отколкото очакват анализаторите.

Предполага се, че квантовите компютри ще бъдат 3600 пъти по-ефективни от познатите ни РС и дори ще превъзхождат суперкомпютрите по производителност. Тяхната изчислителна мощност ще се използва за дешифриране на различни крипто-алгоритми и ето защо Google още отсега взима мерки за подсилване на защитата на своите продукти.

Коментари по темата: „Chrome получава защита от квантови атаки”

добавете коментар...

  1. ха

    Иван криптографията съм я преподавал (забележи, не изучавал) в университет! Пиша на ниско ниво, за да могат глупаци като теб да схванат идеята. Ама то няма как да я схванеш явно… То при това дори не опитвам дори да споменавам термини като RSA и елептични криви (за последното ти дори и бегла представа си нямаш какво представлява, а пък за комплексен анализ – съвсем ще изпушиш дори като го чуеш).

    Ама то нормално е това посредствените да се мислят за големи разбирачи – особено в България.

  2. Иван

    До, ХА
    Голем човек си, голем разбирач си.
    Имаш погрешна и невярна иформация, а също и в разбирането едва ли ти е нивото по математика по-високо от средно училище.

    Но пишеш подробно като уж голем експерт едни небивалици.
    Поне прочети достоверни източници на информация, а не новинарски.

  3. ха

    Българин на практика времето за изпълнение при алгоритъм с експоненциална сложност е почти без никакво значение. Просто защото говори за космически големи времена. Тези времена могат да се атакуват само теоретично (математически). Класическият квантов компютър (този, който се опитват да създадат) има на практика експоненциално увеличение на производителността си. Никак не е ясно дали е постижим физически, че чак Google да се плашат.

    Преди време се говореше, че реализирането на машина на времето от теоретична физична гледна точка е нещо постижимо. При новите изследвания вече твърдят точно обратното. Възможно е и с квантовия компютър да стигнат до подоен извод – теоретично изглеждаше, че може да се направи, но на практика няма да може да има повече то 20-на бита, което го прави напълно неполезен.

    Смяната на ключа не е нещо което не се прави. Проблемът, обаче, винаги ще си остане първото съобщение. И проблемът отново ще е основно в асиметричната част на алгоритъма – точно тази при която се ползват разлагане на числа, или споменатите от теб методи.

  4. Anonymous

    А дали това е наистина защита?
    Може да се укаже вместо защита поредния троянски кон от Google.
    Хората стават все по-без защита и жертви на големите компании алчни за пари и гледащи хората като биг брадър.

  5. Българин

    Независимо дали е квантов компютър или обикновен, разбиването на един криптографски алгоритъм (независимо дали е свързан с разбиване на множители на прости числа, елиптични криви, или дискретни логаритми), с напредването на процесорната мощ, ще отнема по-малко време.
    В момента се разработват редица нови алгоритми наречени “post-quantum”, като според мен основната цел трябва да е да се наблегне на динамично сменящи се ключове за криптирането на всяко следващо съобщение (т.нар. forward secrecy).

  6. ха

    “Той” не си схванал какво казвам. Тези от Google правят изявления пред медиите като за глупаци, а всъщност целят нещо съвсем различно. Стани “гениален” и тогава няма да постваш необосновани забележки.

  7. Anonymous

    И най-непробиваемата криптозащита страда от тежък недостатък – изисква стерилна среда. Докато криптиращите средства се въртят в някакъв лишен от каквато и да е рационална защита бъгав Уиндоус, допълнен от още по-бъгави драйвери и приложения, всякакви пресилени мерки изглеждат безсмислени. Векторът на атаката винаги ще се цели в най-уязвимото място, а един хакерски пакет с актуалните експлоити изобщо не е скъп.

  8. Той

    Ха, значи според теб онези в “Гугъл” са пълни тъпаци. Не са като “гениалния” масов коментатор във форумите.

  9. ха

    3600 пъти по-ефективни е едно голямо нищо по отношение на експоненциалните по сложност криптографски алгоритми! То може би след 5 години вече ще има масово разпространени “обикновени” процесори с толкова много ядра.

    Това което се опитва Google да направи с New Hope (според мен) е да привлече учени специалисти, просто защото това е слабото място на съвременните гиганти! Много им изпростяват напоследък разработките, защото технологичните предизвикателства намаляха много и трябва някой да измисли нови такива.

Коментар