Предлагат Riffle алтернатива на Tor

Системата Riffle гарантира анонимността, като прилага технология за пренареждане на предаваните съобщения от множество сървъри

Системата Riffle гарантира анонимността, като прилага технология за пренареждане на предаваните съобщения от множество сървъри

Екип от учени начело с Алберт Куон от Масачузетския технологичен институт (MIT) създаде принципно нова схема за обезпечаване на анонимността в мрежи от рода на Tor. Разработката беше представена по време на форума за сигурност Privacy Enhancing Technologies Symposium.

Твръди се, че новата технология осигурява много по-надеждна анонимност, като използва по-ефективно пропускателната способност на мрежата. В проведените експерименти учените са успели да намалят десетки пъти времето за предаване на големи файлове.

Новият метод на криптиране е защитен по-добре от пробиви, в сравнение с Tor, и изисква по-малко време за предаване на данни. Ядрото на системата се състои от множество сървъри, наречени mixnet. Всеки от тях пренарежда приеманите съобщенията, преди да ги изпрати към следващия.

Ако съобщенията от изпращачи с условни имена Алиса, Боб и Керъл достигат първия сървър в порядък А, В, С, сървърът на изпращача ще ги изпрати към сървъра на получателя в друг порядък – например С, В, А. Вторият сървър също ще ги пренареди, преди да ги прати към следващия сървър.

При подобна схема, проследяващите няма да имат ни най-малка представа за реда и пренарежданията.  Именно технологията на пренареждане на съобщенията дава името на новата система – Riffle.

Както и при други системи за анонимност, Riffle използва техника за маршрутизиране, при която изпращащият компютър „увива” всяко съобщение в няколко слоя с помощта на открит ключ за криптиране. Аналогични системи се използват при повечето финансови операции в интернет.

Всеки mixnet сървър премахва само един слой на шифриране, така че само последният сървър знае крайния пункт. Дотогава, докато поне един от mixnet сървърите остава неподвластен на пробив, Riffle гарантира сигурността.

Tor (The Onion Router) представлява свободен и отворен софтуер за реализация на система от прокси сървъри за анонимни интернет връзки, защитени от подслушване. Скорошните разкрития за уязвимост в Tor мрежите подтикнаха учените да разработят по-надеждни системи за анонимност.

Повече от 2,5 млн. души ползват ежедневно системата Tor, която е в употреба вече над 10 години. Изследователят Алберт Куон от MIT обаче твърди, че при свързване на множество компютри към мрежата, поне един може да наруши системата за анонимност.

Коментари по темата: „Предлагат Riffle алтернатива на Tor”

добавете коментар...

  1. Торянски кон

    Торянски кон, ако не сте виждали… Поставен пред портите на TOR и чака заедно с NSA„ CIA, FBI вътре да бъде внесен в крепостта. MIT отдавна имат поставена тази цел.

  2. ха

    Ама това което е показано не е нещо за използване. Това си е теоретична разработка и толкова. Който му си е харесало – да си го прави…

  3. пИпи дългото

    И кой ги спонсорира DARPA или директно Пентагона
    Бих желал алтернативи на ТОR ама стига да са правени от държава , нямаща нищо общо с грижещият се за ас и анонимността ни САЩ

  4. :)

    И алтернативите ще бъдат хоствани от NSA 🙂

  5. Anonymous

    Хубаво нека да има и алтернативи на тор.

Коментар