Лада на бензин и газ изминава 1000 км без презареждане

Хибридът LADA Vesta CNG изминава 1000 км без презареждане с гориво

Хибридът LADA Vesta CNG изминава 1000 км без презареждане с гориво

Лек автомобил Лада, работещ с два вида горива, се очаква на пазара към края на годината. Моделът LADA Vesta CNG ще може да изминава 1000 км без презареждане, съобщава производителят АвтоВАЗ.

Иновативната кола може да работи с бензин или сгъстен метан. Композитните газови бутилки са оборудвани с вградени предпазители и високоскоростни вентили, които изключват възможността за разкъсване на бутилките и неконтролируемо изтичане на газ в случай на авария. Две бутилки, проектирани за налягане до 250 атмосфери, са разположени в задната част на автомобила, под пода на багажника.

Иновативната LADA Vesta CNG може да работи с бензин или сгъстен метан

Иновативната LADA Vesta CNG може да работи с бензин или сгъстен метан

Напълно заредена LADA Vesta CNG ще изминава 1000 километра, без презареждане. Когато газът в бутилките привършва, колата ще преминава автоматично на бензин. Предвидена и възможност за принудително привеждане към бензин с помощта на превключвател. Изчислено е, че при работа на ладата с метан, разходите за гориво намаляват повече от три пъти.

В момента LADA Vesta CNG е в процес на сертифициране, който се очаква да приключи тази есен, след което ще започне серийното производство на хибрида, а продажбите – в края на годината. Цената не се съобщава.

През юни тази година в Русия са продадени 22 229 автомобила LADA, което е със 7,9% повече спрямо май. LADA Vesta е в челната петица на най-продаваните автомобили в страната, заемайки четвърто място.

Коментар