Индия излиза от сянката на аутсорсинга

Нова “Силициева долина” ще се опита да стане Индия. Страната желае да скъса с имиджа си на идеално място за аутсорсинг и да се превърне в център на ИТ иновациите, разкрива американският сайт CNET.

Хай-тек индустрията в Индия разполага с 250 хиляди квалифицирани специалисти, от които 140 хиляди работят в Бангалор – един от най-големите градове в страната.

Анализаторите прогнозират ръст в броя на ИТ експертите, обусловен и от притока на кадри отвън. Освен това местните колежани предпочитат да остават в страната, вместо да правят кариера в чужбина, на места като Силициевата долина в Калифорния.

“Изтичането на мозъци” от Индия вече е явление от миналото. Сега се наблюдава обратният процес – в страната се завръщат висококвалифицирани специалисти, натрупали опит в развитите икономики.

Същевременно нараства интересът към региона от страна на големите ИТ корпорации, които изнасят там своите дейности по изследвания и разработки. Инвестициите в сектора към момента възлизат на 9,35 милиарда долара, като в следващите четири години анализаторите прогнозират над двукратно увеличение.

Бангалор може да стане реална конкуренция на Силициевата долина, като изпревари хей-тек центрове от рода на масачузетския Route 128 и Research Triangle Park в Северна Каролина.

Коментар