Робо-ръкавица навлиза в медицината и производството

Технология за роботизирана ръкавица, разработена съвместно от General Motors и НАСА за нуждите на Международната космическа станция, ще бъде използвана и в здравеопазването, производството и други области.

GM сключи лицензно споразумение с Bioservo Technologies AB, шведска компания за медицински технологии, която ще комбинира елементи от своята технология SEM Glove (Soft Extra Muscle) с RoboGlove, за да подобри възможностите на роботизираната ръкавица.

RoboGlove използва авангардни сензори, активиращи механизми и „сухожилия”, сравними с нервите, мускулите и сухожилията в човешката ръка. Едно от изискванията към робота R2, също разработка на GM и НАСА, е да оперира със съоръжения, създадени за хора, и конструкторите постигнаха безпрецедентна сръчност на ръката. Тази технология бе приложена и в RoboGlove.

Bioservo, от своя страна, създаде подпомагащо устройство за индустриална употреба – то увеличава ефективността и намалява умората на мускулите на ръката. Изследванията показват, че умората може да настъпи в рамките на пет минути на непрекъснато боравене с инструмент.

„Комбинирането на най-доброто е от трите свята – космическите технологии на НАСА, експертния инженерен капацитет на GM и медицинския на Bioservo – в новата ръкавица ще доведат до ниво на индустриално използване на технологията”, заяви  Томас Уорд, изпълнителен директор на Bioservo Technologies. Той описва технологичната комбинация като важна стъпка към въвеждането на мека екзоскелетна технология в глобален мащаб.

GM възнамерява да стане първият американски производител на автомобили, който ще използва роботизирана ръкавица. Компанията ще тества ръкавицата в някои от своите заводи. Bioservo пък ще произвежда и продава новата ръкавица за различни приложения, вкл. медицинска рехабилитация и други дейности, където е необходима допълнителна захващаща сила.

Коментари по темата: „Робо-ръкавица навлиза в медицината и производството”

добавете коментар...

  1. Vankata

    Интересна публикация. Хубаво е да има повече такива разработки, които комбинират постиженията от различни области.

    Нещо си спомням за един смешник българин – много нагло момче – пичле. Сега не си спомням точно неговото име, но имаше невероятна шумотевица по медиите.

    Та това момченце с големи претенции на голямо пичле претендираше, че има едниствена по рода си уникална идея за ръкавица с която да управлява нещо си като заместител на компютърна мишка или джойстика.

    Пичлето се правеше на млад супер предприемач и изобретател и също има напъни да имитира и прилича на Стив Джобсера, беше копирал като шаблон рекламни ефекти от фирмата Apple.

    Незнайно по какви причини беше помпан с много PR и помпан с някакви пари и дебели връзки от разни бизнес стартъп клубове.

    Просто се сетих за това пичле с неговата ръкавица, която не е нито уникална, нито иновативна, нито нова.

    Явно имаме мамини синчета в България, които нямат нито един трудов ден през живота си и са с купени дипломи, и с купени награди за фалшиви иновации за престиж.

    За съжаление парите са у такива нищожества, които крадат и търсят труда ниско платени специалисти, които вършат реалната работа.

Коментар